Convenant internationaal verantwoord ondernemen kleding- en textielsector
Uniek internationaal kledingconvenant komt eraan

Convenant internationaal verantwoord ondernemen kleding- en textielsector

Redactie Baaz

MKB-Nederland en VNO-NCW verwelkomen het eerste convenant over internationaal verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector, dat onder leiding van de SER tot stand is gekomen.

Convenant in juni ondertekend

MKB-Nederland, VNO-NCW en SER zijn de partijen achter het eerste convenant over internationaal verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector. 

Het eerste convenant moet in juni worden ondertekend, als ten minste 35 bedrijven in de sector -die samen goed zijn voor minimaal 30 procent van de omzet in Nederland- meedoen en de financiering van het convenant rond is. Dan zullen ook de convenantspartijen hun handtekening zetten. 

Doel convenant

Via het convenant bundelen genoemde partijen hun krachten om samen te werken aan concrete verbetering en verduurzaming van de internationale kleding- en textielproductieketen. Zij willen problemen als gevaarlijke werkomstandigheden en milieuvervuiling gezamenlijk aanpakken. 

Ook hebben zij afgesproken om bij de productie van kleding en textiel in landen als Bangladesh, India, Pakistan en Turkije samen discriminatie, kinderarbeid en gedwongen arbeid aan te pakken. Verder samen het gesprek aan te gaan met onafhankelijke vertegenwoordigers van werknemers, het realiseren van een leefbaar loon en veilige omstandigheden en gezondere omgeving voor werknemers. 

Verder is er ook voor het milieu aandacht. Vermindering van negatieve milieu-impact door besparing op grondstoffen en realisatie van circulaire economie is een aandachtspunt. Evenals minder gebruik van water, energie en chemicaliën en het voorkomen van dierenleed. 

Concrete doelen

Deelnemende bedrijven gaan voor hun hele keten een verbeterplan opstellen met concrete doelen voor de periode van drie tot vijf jaar. Die zullen worden beoordeeld op kwaliteit en ambitie. Bedrijven zullen worden ondersteund door de betrokken vakbonden en maatschappelijke organisaties met kennis en expertise. 

Projectgroep IMVO-convenanten

MKB-Nederland en VNO-NCW stonden in 2014 aan de wieg van dit SER-initiatief. Via  sectorconvenanten proberen zij, in een projectgroep met MVO Nederland, om internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) handen en voeten te geven door sectoren onderling kennis te laten uitwisselen. Het streven is om dit jaar tien van dit soort convenanten te sluiten. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie