Aansprakelijkheid: zo beperk je de risico's

Aansprakelijkheid: zo beperk je de risico's

Redactie Baaz

Ondernemen zonder risico bestaat niet. Dat is wat ondernemerschap spannend maakt, maar ook waarom het hoofdbrekens kan opleveren.

​Gelukkig zijn risico's te beperken en als er toch wat gebeurt, kun je met de juiste kennis over aansprakelijkheid een hoop financiële en gerechtelijke problemen voorkomen.

'Een ongeluk zit in een klein hoekje', zo luidt het cliché. Niet voor niets, want het is ook gewoon waar. Dus als je als ondernemer, ondanks dat je nog zo je best doet om ongelukken te vermijden, aansprakelijk gesteld wordt om wat voor reden dan ook, dan kun je maar beter zorgen dat je op de hoogte bent van wat jouw rechten en plichten op het gebied van aansprakelijkheid zijn.

Een kleine fout met grote gevolgen

Met de juiste kennis en de hulp en expertise van een partij als Interpolis ben je in ieder geval prima voorbereid als je onverhoopt toch aansprakelijk gesteld wordt. Prettig, want hoe klein het ongeval ook lijkt, het kan grote (negatieve) gevolgen voor je bedrijf hebben. Kennis is in ieder geval de sleutel tot preventie, daarom geeft Interpolis je vijf tips om risico's te beperken.

1. Borg het productieproces

Produceer je de producten die je verkoopt zelf? Richt dan je productieproces nauwgezet in. Begin met een goede controle van de grondstoffen en of halffabrikaten die je gebruikt en eindig met regelmatige steekproeven waarbij je de kwaliteit van je eindproduct beoordeelt. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je dit proces van a tot z beschrijft en de controlemomenten vastlegt en uitvoert.

2. Weet bij wie je inkoopt

Maak kennis met de fabrikant van je handelsvoorraad. Leg gemaakte afspraken vast in een contract en voer een kwaliteitscontrole uit voordat de producten naar je worden verzonden. Zo weet je zeker dat je product de afgesproken kwaliteit heeft. Kun je de kwaliteitscontrole niet zelf uitvoeren, bijvoorbeeld omdat je producten helemaal uit China komen? Schakel dan ter plaatse een bedrijf in dat hierin is gespecialiseerd.

3. Maak goede afspraken met je leveranciers 

Leg afspraken die je met je leveranciers maakt vast in heldere contracten waaraan je goede inkoopvoorwaarden verbindt. Laat het item aansprakelijkstelling nadrukkelijk in deze voorwaarden aan bod komen. Maak je eigen inkoopvoorwaarden? Laat die dan juridisch toetsen.

4. Wees extra alert bij export buiten de EU

Met een groothandel ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Zeker als je een nicheproduct verkoopt, moet je niet vreemd opkijken als je kopers uit verre landen komen. Wees extra alert bij aanvragen uit de Verenigde Staten en Canada. De schadeclaims zijn daar vaak erg hoog, bedenk daarom goed of je het risico van een aansprakelijkstelling kunt en wilt nemen.

5. Maak een goede inschatting van je risico’s

Hoe groot is het risico dat je aansprakelijk gesteld wordt? Wat kun je doen om je risico’s te voorkomen of te beperken? Het antwoord op deze vragen helpt je bepalen of het verstandig is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Expert 

Om risico's te verkleinen en kennis op te doen over aansprakelijkheid heeft Interpolis nog veel meer tips en adviezen. Bekijk ze hier!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie