Conservatieven uit op harde Brexit

Conservatieven uit op harde Brexit

Redactie Baaz
Een prominente groep Britse Conservatieven vindt dat het Verenigd Koninkrijk uiterlijk op 31 oktober uit de EU moet stappen. De groep is uit op een harde Brexit en vindt dat de opvolger van Theresa May de huidige Brexit-plannen achter zich moet laten. Verder uitstel is wat hen betreft ook geen optie.

‘Het terugtredingsakkoord en de politieke verklaring hebben absoluut gefaald. Ze komen niet terug. De volgende leider van de Conservatieve Partij moet dat weten en daarnaar handelen’, zegt Steve Baker, de ondervoorzitter van de zogenoemde European Research Group (ERG).

In eerste instantie zou het Verenigd Koninkrijk op 29 maart uit de EU vertrekken. Omdat premier May, die nu opstapt, het Brexit-akkoord maar niet door het Britse Lagerhuis kon krijgen en een chaotische uittreding dreigde, is de Brexit al twee keer uitgesteld. De huidige deadline is nu uiteindelijk 31 oktober.

LEES OOK: Gevolgen van Brexit groot voor May

Brexit uitstel neemt vertrouwen weg

Het uitstellen heeft er volgens de ERG toe geleid dat het vertrouwen in de Britse politiek een flinke deuk heeft opgelopen. Dit zou nu een ‘existentiële bedreiging’ voor de Conservatieven vormen. De groep vindt het daarom absoluut noodzakelijk dat de Brexit niet opnieuw wordt uitgesteld en de Britten dus op 31 oktober uit de EU stappen.

'No deal-Brexit'

Als de Britten uit de EU vertrekken zonder een terugtredingsakkoord, de zogenoemde 'no deal-Brexit', zou dat tot enorme economische schade en chaos kunnen leiden. In het Verenigd Koninkrijk zelf, maar ook in heel de EU.  Conservatieve groep ERG is van mening dat een 'no deal' niet de gewenste uitkomst is, maar dat het Verenigd Koninkrijk bereid moet zijn om voor die optie te kiezen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie