Chinezen geven geld elders uit door visumregels
Chinezen geven geld elders uit door visumregels

Chinezen geven geld elders uit door visumregels

Redactie Baaz
Ondernemers in de luxebranche en de toerismesector zien hun inkomsten teruglopen als gevolg van de aangescherpte visumregels. Chinese toeristen moeten nu een biometrisch visum aanvragen om Europa binnen te komen en blijven daarom weg uit Nederland.

Chinezen zijn sinds 12 oktober vorig jaar verplicht om vingerafdrukken af te geven en speciale digitale pasfoto te laten maken als zij de Schengenzone binnen willen reizen. Dat kan alleen op de ambassade of in een visumcentrum. Er zijn in heel China nu maar vier van deze centra, in grote steden als Shanghai en Peking. Dat maakt het voor veel Chinezen niet eenvoudig om een visum te regelen. Zij kiezen daarom vaak voor een andere reisbestemming dan Nederland.

Het aantal Chinezen dat naar ons land komt, is volgens brancheorganisatie Holland Marketing met circa 30 procent gedaald. Chinese toeristen gaven in 2014 gemiddeld 1250 euro uit in Nederland, een veel hoger bedrag dan Europese toeristen. Dat de Chinezen wegblijven is dus slecht nieuws voor Nederlandse ondernemers, vooral in de luxebranche. Zo hebben de Amsterdamse diamantairs Coster Diamonds en Gassan Diamonds de afgelopen maanden flink minder verkocht.

Oplossing

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig met een oplossing. Er wordt in Europees verband op korte termijn een visumovereenkomst met China getekend. Nederland heeft zich sterk gemaakt voor een passage die ertoe moet leiden dat Chinezen in meer steden een dienstverlener kunnen inschakelen om een visumaanvraag in te nemen. “Het aantal aanvraaglocaties binnen China zal hierdoor toenemen”, zegt een woordvoerder van het ministerie in de krant.

Omdat Chinese toeristen dan niet meer het hele land door hoeven te reizen voor een visum, zou de markt weer moeten aantrekken. Maar dat duurt nog even: Holland Marketing voorziet voor het begin van 2016 nog een ‘substantiële’ daling van de omzet uit China.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie