Californi verbiedt implanteren RFID-chips in mensen

Redactie Baaz
De senaat van de Amerikaanse staat Californi heeft een wet goedgekeurd die het implanteren van chips in het lichaam van een werknemer verbiedt.

Een RFID-chip is ontworpen om kleine hoeveelheden informatie naar een ontvanger te versturen. De energie die daarvoor nodig is, haalt de chip uit een radiosignaal waarmee het bestraald wordt. RFID-chips worden veel gebruikt in de logistiek, om producten te volgen.

Het implanteren van chips klinkt als science fiction, maar is het niet. Bij enkele Amerikaanse bedrijven hebben werknemers zich vrijwillig een RFID-chip laten implanteren, waarmee ze kunnen inklokken en toegang krijgen tot bepaalde ruimtes. In theorie zou de werkgever binnen het kantoorpand exact kunnen volgen wie waar is, mits er maar genoeg zender/ontvangers zijn genstalleerd, want een RFID-chip heeft maar een zeer beperkt bereik. Misbruik is hierdoor lastig, maar niet onmogelijk. Ook de overheid zou een netwerk van toegangspoortjes en checkpoints kunnen aanleggen.

Volgens de Democratische senator Joe Simitian is het implanteren van een RFID-chip de "ultieme privacyschending". Desondanks lopen er al 2000 mensen met een RFID-chip in hun lichaam rond. Een beveiligingsbedrijf uit Cincinnati zou personeel tot injectie verplichten. Als governeur Arnold Schwarzenegger de wet ook goedkeurt, zal het in Californi niet zover komen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie