bunq eerste AI-bank van Europa

bunq eerste AI-bank van Europa

Redactie Baaz

bunq, de op één na grootste neobank in Europa, lanceert Finn. De generatieve AI-technologie vervangt de zoekfunctie in de bunq-app en is per direct beschikbaar voor alle bunq-gebruikers. Dankzij Finn kunnen zij nu beter financieel plannen, slimmer budgetteren, gemakkelijker transacties terugvinden én nog veel meer.  

Finn werd door bunq in eigen beheer ontwikkeld en maakt gebruik van de krachtigste Large Language Models (LLMs) zoals GPT-4. “Finn zal je versteld doen staan”, zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq. “Het is fantastisch om te zien hoe we met een laserfocus op onze gebruikers en de kracht van AI, het dagelijks leven van mensen zóveel gemakkelijker kunnen maken.”

Voor gebruikers van OpenAI zal Finn direct vertrouwd aanvoelen. Finn heeft net zoals ChatGPT een chatfunctie waarin gebruikers vragen kunnen stellen over hun bankrekening, uitgavenpatronen, spaartegoeden en alles wat verder met geld te maken heeft. Finn geeft antwoord op geavanceerde vragen, zoals: “Hoeveel geld besteed ik per maand gemiddeld aan boodschappen?” Of: “Hoeveel heb ik dit jaar uitgegeven op Amazon?” Finn combineert daarnaast gegevens om antwoord te geven op vragen die verder gaan dan specifieke transacties, zoals: “Hoe heette dat Indiase restaurant in Londen waar ik met een vriend heb gegeten?” of: “Hoeveel geld heb ik afgelopen zaterdag uitgegeven in dat café bij Central Park?”

De succesvolle inzet van AI heeft een belangrijk aandeel in de versnelde Europese groei van bunq. Inmiddels telt de challenger meer dan elf miljoen gebruikers, samen goed voor zeven miljard euro aan gebruikerstegoeden: een toename van 55 procent ten opzichte van juli 2023.

Eerder vandaag tijdens de bunq Update 24 in het DeLaMar Theater lanceerde bunq nieuwe features, speciaal ontworpen voor digital nomads.

Gratis bankpas

Vanaf vandaag kan iedere bunq-gebruiker binnen vijf minuten een gratis bankpas aanvragen, direct te gebruiken met Apple of Google Pay.

Tap to Pay

Met Apple Tap to Pay maakt iedere bunq-gebruiker van zijn of haar iPhone een betaalterminal, waarmee zij vanuit de bunq-app overal ter wereld pinbetalingen kunnen ontvangen.

Over bunq

bunq, in 2012 opgericht door ondernemer Ali Niknam (1981), heeft de Europese bankensector ingrijpend veranderd. Door de gebruiker centraal te zetten en een product te creëren dat is afgestemd op hun wensen en behoeftes, is de neobank uitgegroeid tot de op een na grootste neobank in de EU. bunq richt zich op digital nomads in Europa en maakt het leven makkelijk voor mensen en bedrijven die niet gebonden zijn aan een specifieke locatie. Dit doet bunq door zich te richten op de manier waarop deze digital nomads en bedrijven hun geld beheren, sparen en investeren.

Door de jaren heen heeft bunq voortdurend mijlpalen bereikt die door velen als onmogelijk werden beschouwd: bunq wist als eerste bank in 35 jaar een Europese banklicentie te bemachtigen, heeft de grootste serie A-ronde (€193 miljoen) in de geschiedenis van de Europese fintech behaald en werd in 2022 als eerste EU neobank structureel winstgevend. bunq heeft als doel de eerste wereldwijde neobank voor digital nomads te worden en vroeg in april 2023 een Amerikaanse banklicentie aan voor het betreden van de Amerikaanse markt.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie