Btw betalen in 2021: wat gaat er veranderen?

Btw betalen in 2021: wat gaat er veranderen?

Redactie Baaz

Veel ondernemers in Nederland moeten btw bij hun dienst of product berekenen. Met een handige tool, zoals een calculator, is dit niet veel werk. Maar het is wel belangrijk dat het goed gedaan wordt.

Wanneer moet je btw berekenen en hoe zit het met de nieuwe regels in 2021? Je leest het in dit artikel.

Wat is de btw?

De betaling voor goederen of diensten die je levert, bestaat over het algemeen uit verschillende onderdelen. In het geval van belastbare goederen of diensten bereken je btw over het totale bedrag dat je aan je klant aanrekent. Het totaalbedrag is inclusief verzendkosten, reiskosten, telefoonkosten, verpakkingskosten (behalve voor statiegeld) en dergelijke.

Btw berekenen niet altijd verplicht

Als u in Nederland goederen of diensten levert, hoef je niet altijd btw in rekening te brengen. Het kan zijn dat je een vrijstelling of de verleggingsregeling hebt. Dit moet duidelijk op de factuur worden vermeld. Probeer fouten tijdens de btw aangifte te voorkomen, bijvoorbeeld door een handig boekhoudprogramma te gebruiken.

Invoer in Nederland vanuit andere EU-landen

Importeer je goederen in Nederland vanuit een ander EU-land (intracommunautaire verwerving)? Dan moet je btw in rekening brengen over het bedrag dat de leverancier u in rekening brengt. Soms staat dit bedrag niet in euro's. In dat geval moet je het bedrag omrekenen naar euro's.

Om de omrekening mogelijk te maken heb je de keuze uit twee verschillende tarieven:

  • Het laatst vermelde verkooptarief op het moment dat er BTW moet worden betaald.
  • De wisselkoers, op het moment dat er BTW moet worden betaald, die de laatste door de Europese Centrale Bank ter beschikking gestelde koers is. Je kunt deze koers bekijken op op ecb.europa.eu.

Invoer in Nederland vanuit landen die niet bij de EU horen

Importeer je goederen in Nederland vanuit een niet-EU-land? Dan wordt de BTW door de Douane berekend. Als de factuur in een vreemde valuta is, dan moet deze bij de Douane worden omgerekend naar euro's voor de invoeraangifte. Gebruik eventuele een speciale tool voor het berekenen van de wisselkoers.

Nieuwe BTW regels in 2021

In 2021 zal de huidige regeling voor verkoop op afstand veranderen. De levering van goederen aan consumenten (B2C) in de EU is momenteel onderworpen aan de btw in het land van aankomst van de goederen. Daar is sprake van zodra de respectieve drempel voor verkoop op afstand (omzet) in dat EU-land is overschreden. De leverancier moet de lokale btw innen en deze btw aan de respectievelijke lokale belastingautoriteiten afdragen. Als gevolg hiervan kan het zijn dat er 27 verschillende btw-tarieven moeten worden toegepast. Bovendien moet er rekening moet worden gehouden met de btw-factureringseisen van 27 EU-landen. Dit leidt vaak tot lokale btw-registraties en rapportageverplichtingen.

Nieuw rapportagesysteem

Vanaf juli 2021 zal er een rapportagesysteem voor de B2C-verkoop in de Europese Unie worden ingevoerd. Daarmee worden de regels vereenvoudigd en de bijbehorende administratieve lasten verminderd. Dit nieuwe systeem wordt de One Stop Shop ("OSS") genoemd. Met ingang de nieuwe btw-regels en de OSS per 1 juli 2021 zal de huidige regeling voor verkoop op afstand op de volgende manieren veranderen:

  • De huidige drempels voor verkoop op afstand van de EU-landen verdwijnen. Er zal een nieuwe en voor de gehele EU geldende drempel van 10.000 euro per jaar gelden.
  • Als de jaarlijkse omzet deze drempel overschrijdt, is de lokale btw  (van alle verschillende EU-landen) verschuldigd en moet deze worden afgedragen aan het EU-land van identificatie, hetzij via de OSS, hetzij via lokale btw-registraties
  • Door toepassing van het OSS kun je EU-btw-registraties beperken tot één registratie in het EU-land van jouw keuze, wat natuurlijk wel zo handig is.

OSS is niet verplicht

Het is overigens niet verplicht om OSS toe te passen. Het blijft mogelijk om verschillende lokale EU-btw-registraties te hebben. Zowel EU- als niet-EU-entiteiten kunnen het OSS toepassen. Het kan echter zijn dat landen lokale wetgeving implementeren die niet-EU-entiteiten dwingt om een fiscale vertegenwoordiger voor de btw aan te stellen om te kunnen profiteren van het OSS. En last, but not least: wees op tijd met het doen van je btw aangifte. Daarmee voorkom je ook in 2021 veel problemen. En wees eerlijk: zo lastig is het niet!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie