‘Britse bankrekeningen van Nederlandse ondernemers staan op het spel door brexit’

‘Britse bankrekeningen van Nederlandse ondernemers staan op het spel door brexit’

Redactie Baaz

Steeds meer Nederlandse ondernemers dreigen volgens iBanFirst de dupe te worden van de brexit-onderhandelingen. Nu de kans op een no-deal brexit onverminderd groot is, heffen Britse banken als Lloyds of Barclaycard bankrekeningen van klanten zonder vestiging in het Verenigd Koninkrijk op. Hiermee sorteren zij voor op het verdwijnen van zogeheten passportingrechten. Dit geldt óók voor Nederlandse exporteurs met een lokale bankrekening in het Verenigd Koninkrijk. Zo hangt hen een strop van tientallen tot honderden miljoenen euro’s boven het hoofd. 

Nederlandse ondernemers gebruiken hun lokale rekening om op wisselkosten te kunnen besparen. Op deze rekening laten zij Britse klanten betalen en betalen zij zelf hun lokale leveranciers. Nu de onderhandelingen nog steeds stroef verlopen, is een no-deal brexit nog steeds verre van uitgesloten. Jaarlijkse exporteert Nederland zo’n 40 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk. “Omdat betalingen van het Verenigd Koninkrijk naar Europa erg duur zijn, kiezen ondernemers ervoor om een lokale Britse rekening aan te houden”, zegt Jeroen Hoevers, Country Manager BeNeLux bij iBanFirst. “Als hun Britse bankrekening onverhoopt wordt opgeheven, betekent dit voor de Nederlandse economie op basis van de huidige wisselkoers een verlies van tientallen of honderden miljoenen euro’s. Ongeveer één op de vier ondernemers met een behoefte aan vreemde valuta heeft namelijk een pondenrekening. Als we uitgaan van een wisselkoers van twee procent, loopt dit verlies al snel op naar maar liefst 200 miljoen euro op jaarbasis.”

Onzekerheid blijft onverminderd groot

Als het scenario van een harde brexit realiteit wordt, verdwijnen de passporting rechten van Britse financiële instellingen. Momenteel maken Britse banken en financiële dienstverleners nog onderdeel uit van het Europees paspoort-systeem wat hen in staat stelt om vrij te handelen op de Europese-markt met minimale aanvullende eisen. Bij een harde Brexit vervallen deze rechten en zijn zij genoodzaakt afscheid te nemen van klanten zonder vestiging in het Verenigd Koninkrijk. Volgens branchevereniging UK Finance is het onzeker of en welke bedrijfsrekeningen van niet Britse ondernemers worden opgeheven. Uit navraag van iBanFirst bij UK Finance blijkt dat het aanbieden van een product of dienst door een Britse bank of dienstverlener niet alleen afhankelijk is van het aangeboden product, maar óók van het verdienmodel van het bedrijf, het land waar de klant woont en de regelgeving in dat land. “Sinds een paar maanden hebben we gezien dat gegevensoverdracht van de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk moeilijker is geworden”, zegt Hoevers. “Hierdoor is het erg moeilijk een lokale bankrekening aan te houden of te openen voor financiële instellingen of bedrijven. We krijgen dan ook steeds meer vragen van ondernemers die behoefte hebben aan ondersteuning in deze onzekere situatie. Ze zoeken duidelijk naar oplossingen om deze onzekerheden te minimaliseren.”

Handel gaande houden

Het is voor ondernemers met een Britse bankrekening en pondenbehoefte verstandig om bij hun huidige, lokale financiële partner na te gaan in hoeverre een harde brexit invloed gaat hebben op hun dienstverlening. “Het openen van een Britse vestiging ligt misschien voor de hand, maar kan natuurlijk erg kostbaar en tijdrovend zijn”, vertelt Hoevers. “Ondernemers willen graag zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan financiële zaken, zodat zij zich kunnen richten op wat zij het liefste doen: ondernemen. Zeker met de huidige uitdagingen is dat al lastig genoeg. Ondernemers kunnen natuurlijk ook bij partijen zoals iBanFirst een GBP-rekening openen om betalingen gemakkelijk in ponden op te sparen en ze eens per maand om te wisselen naar euro's. Zo kunnen zij hun cashflow consolideren en optimaliseren door zelf de wisselmomenten te plannen en valutarisico’s af te dekken. Het hebben van volledige controle over de wisselkoersen is cruciaal  en we willen ondernemers op het hart drukken tijdig op zoek te gaan naar een alternatief, zodat zij minder hard worden getroffen door het politieke steekspel rondom de brexit.” 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie