Brexit-uitstel lijkt in de maak

Jordi Smit
Het is vandaag een beslissende dag voor de Brexit. Flashback? Je bent vast niet te enige, aangezien er de afgelopen maanden wel vaker belangrijke Brexit-dagen zijn geweest. Doel van vandaag: Brexit-uitstel. Maar voor hoelang?

Mogelijk Brexit-uitstel

27 EU-leiders vergaderen vanavond over een mogelijk Brexit-uitstel. Brits premier Theresa May heeft een uitstel aangevraagd tot 30 juni, maar deze periode lijkt langer te worden. Donald Tusk, president van de Europese Unie, lijkt deze periode te willen uitrekken tot minimaal een jaar. Tusk verwacht namelijk dat het de Britten niet gaat lukken om de verschillen in het Lagerhuis te overbruggen. Eerdere deals werden namelijk al drie keer weggestemd. 'Zo'n verlenging (tot 30 juni, red.) vergroot de kans dat we opnieuw in een serie van korte uitstellen en crisisberaden terechtkomen', schreef Tusk aan de EU-lidstaten. Het voorstel van Tusk lijkt voor de Britten een gedroomd voorstel, maar het Brexit-uitstel wordt wél bijgestaan met een aantal voorwaarden.

Voorwaarden Brexit-uitstel

Deze voorwaarden liggen op een aantal vlakken. Michel Barnier, EU-onderhandelaar, zei onder meer dinsdag dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het terugtredingsakkoord dat op tafel ligt. Bovendien stelde onze eigen minister Blok dat er al een aantal voorwaarden op tafel liggen met als kern dat de Britten constructief moeten meewerken aan besluitvorming in de EU zolang ze lid zijn. Of het VK bij alle EU-besluiten inspraak behoudt, is niet bekend.

LEES OOK: Brexit nieuws: gevolgen worden dramatisch

Plan van May

May zal vanavond aan het begin van de top eerst haar plan officieel presenteren, waarna de overige leiders samen zullen dineren en de opties zullen afwegen. Al de 27 regeringsleiders moeten instemmen met het uitstel. Er wordt verwacht dat geen van de landen zal vetoën. De Nederlandse regering is in ieder geval van plan voor het uitstel te stemmen. 

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi