Brexit-uitstel: EU gaat akkoord

Jordi Smit
De Brexit-soap gaat nog even door. Een half jaar, wel te verstaan. Dat hebben de EU-leiders gisterenavond besloten na lang overleg. Het Verenigd Koninkrijk ging akkoord met het voorstel voor een Brexit-uitstel, zo bevestigde EU-president Donald Tusk op Twitter.

Deadline Brexit-uitstel

De huidige deadline loopt aankomende vrijdag af, maar de EU besloot het Verenigd Koninkrijk meer tijd te geven om tot een akkoord te komen. Nog altijd is er namelijk gesteggel over de Noord-Ierse grens. Indien het Britse parlement de Brexitdeal eind juni nog niet heeft goedgekeurd, zullen de EU-leiders met elkaar evalueren en de stand van zaken gaan bespreken. Het Brexit-uitstel is meer dan welkom voor het Verenigde Koninkrijk, want met het besluit wordt een no deal-Brexit, een scheiding zonder afspraken, wederom afgewend.

Compromis in Brexit-uitstel

Deze week zei Donald Tusk nog dat hij graag zag dat de Brexit voor minimaal een jaar zou worden uitgesteld. Hij zag namelijk weinig kans dat het Brits Parlement over een paar maanden wel een besluit had genomen. De beslissing over uitstel van de Brexit is dan ook een compromis tussen de lidstaten die liever een langer verblijf wilden, zoals Nederland, en landen die liever op korte termijn een besluit voor zich zagen, zoals Frankrijk. Tusk noemt het een flexibel uitstel.

Meerdere voorwaarden

Overigens hangen er meerdere voorwaarden aan het Brexit-uitstel. Mochten de Britten er bijvoorbeeld tijdens het uitstel in slagen het uittredingsakkoord door hun parlement krijgen, dan zijn ze vrij om er voor de nieuwe deadline uit te stappen. In Brussel wordt deze optie een flextension genoemd. Bovendien werkt het ook andersom: als de EU merkt dat het Verenigd Koninkrijk niet alles eraan doet om tot een akkoord te komen, kan er alsnog een no deal-Brexit bewerkstelligd worden. Al lijkt dit voor beide partijen niet de beste oplossing.

LEES OOK: Brexit-uitstel lijkt in de maak

Overgangsperiode

Zodra het Britse parlement het scheidingsakkoord met de EU heeft geratificeerd kan het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten op de eerste dag van de volgende maand, begin november. Dan treedt een overgangsperiode in werking tot eind 2020 waarin het land in de interne markt en douane-unie blijft maar niet meer mag meebeslissen over nieuwe EU-wetgeving.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi