Brexit nieuws: gevolgen worden dramatisch

Jordi Smit
De Brexit lijkt uit te lopen op een waar drama. Deze week stemde het Britse parlement opnieuw de alternatieven van Theresa May weg om de Europese Unie toch met een deal te verlaten. Nu dreigt een no deal-Brexit steeds waarschijnlijker te worden. Tijd voor het laatste Brexit nieuws.

Schrikbarend Brexit nieuws

Het is schrikbarend: na ruim twee jaar lang onderhandelen tussen de Britten en de Europese Unie is nog altijd geen deal ontstaan. Het grote probleem, al vaak besproken in het Brexit nieuws: de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Nu de mogelijke uittreding met een deal steeds onwaarschijnlijker lijkt te worden. zegt ook Brexitonderhandelaar voor het Europese Unie Guy Verhofstadt dat een Brexit zonder akkoord 'vrijwel onvermijdelijk is'.

'Deal Brexit onwaarschijnlijker'

'In de afgelopen dagen is een scenario zonder deal waarschijnlijker geworden, maar we kunnen nog steeds hopen dat het vermeden kan worden', gaf Barnier een gelijkaardige boodschap.Toch houdt Barnier de mogelijkheden tot een deal open. Wanneer er over de veelbesproken grens een akkoord wordt bereikt, zou uittreding met een deal alsnog mogelijk zijn.

Drie bespreekbare opties

Volgens Barnier zijn er nog drie opties bespreekbaar. De Britten kunnen Mays onderhandelde deal accepteren, zonder akkoord vertrekken of een lang uitstel vragen. Dat laatste zou betekenen dat de Europese verkiezingen van mei ook nog in het Verenigd Koninkrijk moeten georganiseerd worden.

LEES OOK: Geen Brexit op 29 maart: EU geeft May meer tijd

Verantwoordelijkheid bij Britten

Barnier geeft aan dat bij een no deal-Brexit de volledige verantwoordelijkheid bij de Britten komt te liggen. 'De EU zal ook in dat geval het Verenigd Koninkrijk vragen om de verplichtingen over burgerrechten, financiën en de Ierse grens na te komen', waarschuwde hij.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi