Boekhouden is geen mensenwerk

Boekhouden is geen mensenwerk

Redactie Baaz

Computers zijn veel beter in boekhouden dan mensen. Zo luidt de belangrijkste conclusie na een jaar lang innovatie bij boekhoudprogramma Jortt.

78 uur + € 1.992 per jaar

Jortt deed uitgebreid onderzoek naar de tijd die ondernemers en boekhouders aan een boekhouding besteden. In het onderzoek is Jortt vergeleken met traditionele boekhoudsystemen die een ‘scan en herken’-oplossing aanbieden. Dergelijke systemen zijn goed voor het overgrote deel van boekhoudprogramma’s die nu op de markt zijn.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat zzp’ers en kleinbedrijven gemiddeld 78 uur per jaar aan de boekhouding besteden. De gemiddelde kosten bedragen € 1.992 per jaar. Dit is inclusief het verzamelen van de facturen, controles, btw-aangifte, jaarafsluiting, inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Om te inventariseren welke stappen de meeste tijd innemen en hoe deze stappen te automatiseren zijn, knipte Jortt het proces in zes onderdelen. Onderzocht is hoeveel procent tijd het menselijke handelen bij deze stappen inneemt. Hiervoor heeft Jortt een programma gebouwd wat het menselijke handelen stap voor stap automatiseert.

Naast snelheid is nauwkeurigheid belangrijk. Jortt maakt meer boekingen per uur dan een ervaren boekhouder in zijn hele werkzame leven maakt. Over meer administraties dan een boekhouder ooit zal zien. Ook leert Jortt van iedere boeking en administratie bij. Boekingen die Jortt maakt hebben dan ook een accuratie van meer dan 99 procent. Vier procent nauwkeuriger dan de norm voor boekhouders, welke op 95 procent ligt.

82,5 procent geautomatiseerd

Als eindresultaat kan 82,5 procent van de tijd die een ondernemer aan de boekhouding besteedt door Jortt geautomatiseerd worden. De plannen voor volgend jaar liggen in de resterende 17,5 procent. Daarmee is Jortt goed op weg naar het bereiken van de eindstreep: een volledig geautomatiseerde boekhouding voor iedere ondernemer.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie