Blijvende loonkloof ligt niet aan de werkgevers

Blijvende loonkloof ligt niet aan de werkgevers

Redactie Baaz

De loonkloof is regelmatig een punt van discussie, toch is er nog geen vooruitgang geboekt. De nieuwste cijfers van het CBS laten zien dat de gecorrigeerde loonkloof tussen 2004 en 2016 onveranderd is. Volgens Paulien Osse, directeur van Loonwijzer.nl, ligt dat echter niet aan de werkgever.

Het verschil in loon is de afgelopen jaar niet afgenomen. Net als in 2004 krijgen vrouwen op overheidsposities 5 procent minder betaald dan mannen. In het bedrijfsleven is dit percentage nog iets hoger, namelijk 7 procent. In de Dit Wordt Het Nieuws-podcast van NU.nl laat de directeur van Loonwijzer.nl echter weten dat dit niet de schuld van de werkgever is.

Loonkloof is de schuld van de wereld

Maar als de loonkloof niet de schuld van de werkgever is, waar komt dat verschil dan vandaan? Volgens Osse ligt dat aan de wereld. 'Het ligt aan het feit dat mannen op de arbeidsmarkt fulltime werken en dat we dat normaal vinden. We vinden het normaal dat vrouwen stoppen of minder werken als ze kinderen krijgen. Als we dat normaal blijven vinden, hou je dat verschil.'

Loonkloof

De loonkloof is voor het grootste gedeelte dus te danken aan hoe wij naar de rolverdeling tussen mannen en vrouwen kijken. Een vrouw wordt minder vaak een vast contract aangeboden en krijgt dus minder kans op loonsverhogingen en promoties. Dat komt niet doordat vrouwen minder goed of hard werken, maar doordat we verwachten dat vrouwen niet hun hele carrière volledig inzetbaar blijven. Willen de loonkloof aanpakken, dan moeten we ons wereldbeeld dus aanpassen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie