Bescherm je onderneming tegen hackers

Bescherm je onderneming tegen hackers

Redactie Baaz
Bedrijven zijn vaak een interessante prooi voor hackers.

Ondernemingen werken immers vaak met gegevens die best wat waard zijn. Om die reden zijn cybercriminelen vaak geïnteresseerd in deze gegevens en is het belangrijk om een onderneming goed te beschermen tegen hackers. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want zelfs als men 10 IT-ers in dienst neemt, blijven bedrijven toch relatief kwetsbaar. Sommige bedrijven zien de gemakkelijkste veiligheidsmaatregelen over het hoofd en worden dan alsnog gehackt. Het is daarom belangrijk dat managers en CEO’s eens de beveiliging van hun bedrijf goed tegen het licht houden.

Tips om je onderneming te beschermen tegen hackers

Steeds meer bedrijven komen in het nieuws omdat ze worden gehackt. Bijvoorbeeld webshops wiens klantenbestand wordt gehackt en zo voor duizenden euro’s wordt verhandeld op louche fora. Hackers zijn maar op één ding uit; geld. Als er veel gevoelige data wordt gestolen of versleuteld, is het voor hackers interessant om die data uit te wisselen of er een flink bedrag aan losgeld voor te vragen. Daarom is het goed onderstaande tips te volgen om de onderneming beter te beschermen tegen hackers.

Maak een inventarisatie van de kwetsbaarheden

Laat de boel niet de boel maar wees actief bezig met IT-beveiliging binnen de onderneming. Vraag aan de ICT-afdeling eens hoeveel kwetsbaarheden er nog openstaan en wat de gevolgen van die kwetsbaarheden kunnen zijn. Er zijn heel wat IT’ers die wel weten dat er kwetsbaarheden in de door hen gebruikte systemen zitten, maar het verzaken om de beveiligingsupdates te installeren. Juist door deze kwetsbaarheden vallen veel bedrijven ten prooi aan hackers. Het zijn vaak de werknemers en managers die wel braaf de nieuwste updates op hun telefoon installeren. Des te vreemder is het dat IT-ers dat op de systemen die zij moeten beheren niet doen.

Daar is een belangrijke reden voor; updates moeten goed worden getest, omdat het anders kan leiden tot downtime van een onderneming. Dat betekent dat een systeem tijdelijk niet te gebruiken valt of dat een update zorgt voor storingen. Toch moeten die updates weldegelijk vroegtijdig worden geïnstalleerd, want al die tijd zijn de systemen extra kwetsbaar voor hackers.

Gebruik een zakelijke VPN

Een goede manier om het dataverkeer en de data binnen de cloud te beschermen, is door gebruik te maken van een zakelijke VPN. Er zijn heel wat diensten die het mogelijk maken om een zakelijke VPN-verbinding op te zetten. Alle werknemers kunnen dan altijd bij de bedrijfsbestanden komen, waar zij maar willen. Of dat nu thuis of op werkvakantie is. Het voordeel daarvan is dat het dataverkeer volledig wordt versleuteld. Daardoor is het voor hackers niet meer mogelijk om het dataverkeer af te luisteren. Ook niet als de werknemer op een openbaar WiFi-netwerk in een restaurant bovenop de berg in Oostenrijk zit.

Een zakelijke VPN zorgt er bovendien voor dat alleen werknemers die verbinding hebben gemaakt met de dienst nog toegang kunnen krijgen. Voor de rest van het internet zijn de bedrijfsbestanden niet meer opvraagbaar. Daardoor is de kans dat hackers toegang krijgen tot deze kritieke bestanden een stuk kleiner geworden.

Beperk het internetverkeer van werknemers

Maak het binnen de onderneming verplicht om in te loggen met de zakelijke VPN. Op die manier is het mogelijk om beperkingen in te stellen voor wat betreft het internetverkeer. Want het is goed mogelijk dat werknemers per ongeluk data lekken terwijl zij vrijelijk over het internet surfen. Het is goed om bepaalde websites te blokkeren. Denk bijvoorbeeld aan Facebook of YouTube. Daardoor lijkt het alsof werknemers absoluut geen momentje voor henzelf krijgen, maar dat is niet de reden. Het zijn vaak dit soort platforms waarop links worden verspreid waardoor ondernemingen ten prooi vallen aan phishing. Als de IT-afdeling dat goed uit kan leggen, is er snel meer begrip voor dit soort maatregelen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie