Bentley 100 jaar: zie hier de EXP 100 GT

Fenna Kiebert
Automerk Bentley bestaat precies 100 jaar en dat kan het merk natuurlijk niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Onder andere deze EXP 100 GT draagt daaraan bij. Lees hier wat we in de toekomst op EV-gebied kunnen verwachten.

Bentley zegt dat de EXP 100 GT een nieuwe standaard neerzet als het gaat om luxueus elektrisch én autonoom vervoer. Dit zijn ook gelijk de twee hoofdeigenschappen. De concept-car is helemaal elektrisch én volledig autonoom. De EXP 100 GT wordt aangedreven door vier elektromotoren. Samen wekken zij 1.500 Nm op. Dit zorgt ervoor dat de auto in 2,5 seconden naar de snelheid van 100 km/h gaat. Zijn topsnelheid ligt op de 300 km/h. 

LEES OOK: Tesla verhoogt productie elektrische auto's

Uiterlijk 

De lengte van de Bentley EXP 100 GT is 5,8 meter en hij is maar liefst bijna 2,4 meter breed. De auto weegt daarbij 1.900 kilo. Volgens Bentley laat de EXP 100 GT zien hoe een GT er rond 2035 uit zou kunnen zien. Hoewel door de uit koolstofvezel en aluminium vervaardigde auto er duidelijk uitziet als een ware toekomstvisie, zijn er ook genoeg designkenmerken op te vinden die verwijzen naar huidige en zelfs eerdere Bentley modellen. 

De EXP 100 GT is een grote auto en zo zijn ook de portieren met hun twee meter lang erg aanwezig. Wil je ze openen, dan draaien ze open naar boven. Ook een leuk uiterlijk detail: de grille, de Flying B op de neus en de lijn die over de motorkap loopt, lichten op zodra je de auto benadert. Bentley zegt 5.000 jaar oud hout gebruikt te hebben en de lak is verkregen uit rijstkaf. In de auto zelf vind je wollen tapijt, katoen, leer-, hout- en glaswerk.

Techniek

Met de techniek van de Bentley EXP 100 GT is natuurlijk ook niets mis. De auto is voorzien van de Bentley Personal Assistent, een staaltje kunstmatige intelligentie die alles aan de voorkeur van de bestuurder aan kan passen. De slimme hard- en software die zich in de auto bevinden, zijn in staat om bewegingen van de hoofden en ogen van de inzittenden te volgen. 

De EXP 100 GT kan in de modus Enhance, Cocoon, Capture, Re-Live en Customise gezet worden. Elke modus geeft je een andere beleving tijdens het rijden. In de eerste modus lijkt het alsof je open rijdt, maar dan onder het glazen dak van de auto. In Cocoon worden de ruiten getint en wordt de lucht gefilterd door een systeem dat zich in de kofferbak bevindt. Via 'bewegende' ventilatieroosters wordt de lucht het interieur in gepompt, alsof de auto ‘leeft’. In Capture-modus worden beelden gefilmd, zowel binnen als buiten. Deze beelden kun je terugkijken. In de Customise-stand kun je, zoals de naam al zegt, een eigen ‘modus’ maken van bovenstaande opties.

Dit alles bij elkaar zorgt dus voor een oogverblindend totaalplaatje. Of de EXP 100 GT ook daadwerkelijk op de markt komt, is nog maar de vraag.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna