Ben je ondernemer? Zo bepaal je of je een lening of krediet nodig hebt

Ben je ondernemer? Zo bepaal je of je een lening of krediet nodig hebt

Redactie Baaz
Wanneer je een eigen bedrijf hebt, kun je een zakelijke financiering aanvragen. De meest bekende financieringsvormen zijn een zakelijke lening en zakelijk krediet. Als je een financiering aan wilt vragen, twijfel je misschien wat de beste optie is.

Omdat veel ondernemers hiermee worstelen, schieten wij te hulp. In deze tekst vertellen we je namelijk hoe je bepaalt of je een zakelijke lening of zakelijk krediet nodig hebt. Op deze manier voorkom je hopelijk dat je de verkeerde financiering voor jouw bedrijf afsluit.

Wanneer kies je voor welke financieringsvorm?

Voordat je kunt kiezen tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet, moet je eerst weten wanneer je voor welke financieringsvorm kiest. Daarom vertellen we je hier eerst waar ondernemers beide financieringen voor gebruiken, te beginnen met een zakelijke lening. Deze zakelijke financiering wordt vooral gebruikt om langlopende investeringen in een bedrijf te financieren. Hierbij kun je denken aan de aanschaf van een nieuwe machine, maar ook aan (online) uitbreiding van een bedrijf.

Waar een zakelijke lening voor ondernemers vooral bedoeld is voor de lange termijn, is zakelijk krediet juist ideaal voor de korte termijn. Zo wordt deze financieringsvorm bijvoorbeeld vaak aangevraagd om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven voor een bedrijf te betalen. Heb je moeite om rekeningen van leveranciers te betalen? Of is er onvoldoende geld in kas om de voorraad op peil te houden? Dan biedt zakelijk krediet uitkomst.

Opzet van beide financieringsvormen

Wie denkt dat een zakelijke lening en zakelijk krediet alleen in bestedingsdoel van elkaar verschillen, heeft het mis. Beide financieringsvormen hebben namelijk ook een andere opzet. Wanneer je een zakelijke lening aanvraagt, stort een geldverstrekker het geld in één keer op jouw zakelijke rekening. Dit is bij een zakelijk krediet niet het geval. Een geldverstrekker opent namelijk een speciale rekening voor ondernemers die voor deze financieringsvorm kiezen. Nadat het bedrag hierop gestort is, krijg je als ondernemer toegang tot de rekening. Hierdoor bepaal je zelf wanneer en hoeveel je opneemt.

Naast de opzet zijn er nog meer verschillen tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet. Bij beide financieringsvormen betaal je iedere maand een deel van het geleende geld terug. Afgelost geld kun je bij een zakelijk krediet weer opnieuw opnemen, maar bij een zakelijke lening kun je er niet opnieuw gebruik van maken. Daarnaast zit er verschil in de rente. Sluit je een zakelijke lening af? Dan betaal je rente over het hele bedrag. In het geval van zakelijk krediet betaal je alleen rente over het geld dat je opneemt.

Zakelijke financiering aanvragen

Weet je inmiddels dat zakelijk krediet voor jou de beste zakelijke financiering is? Dan wil je misschien niet langer wachten met het aanvragen. Hoe eerder je een aanvraag indient, des te sneller het geld tot je beschikking staat. Maar, hoe vraag je zakelijk krediet aan? Dit kan bij veel geldverstrekkers tegenwoordig online. Op de site van een geldverstrekker geef je aan wat het bestedingsdoel is en vul je het bedrag in dat je wenst te lenen. Vervolgens word je gevraagd om een aantal documenten aan te leveren. Een geldverstrekker buigt zich over jouw aanvraag en stuurt je zo snel mogelijk een aanbod op maat.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie