Belgische werkgevers zetten privédetectives op personeel
Belgen bespioneren personeel

Belgische werkgevers zetten privédetectives op personeel

Redactie Baaz
Dure ontslagvergoeding vermijden? Onze zuiderburen schakelen steeds vaker de hulp van privédetectives in. Dat blijkt uit een verslag van een Belgische Kamercommissie.

Als werkgever in Belgie kan het zomaar zijn dat je een aanbieding ontvangt van een privédetective die zijn diensten aanbiedt om je personeel te schaduwen. Om negatieve berichten over je werknemer te verzamelen bijvoorbeeld, die de ontslagvergoeding omlaag kunnen brengen. Of om te controleren of je inkopers geen smeergeld aannemen van leveranciers en je personeel niet heimelijk voor concurrenten werkt. Dat blijkt uit een verslag van een Belgische Kamercommissie waarover de Vlaamse krant De Tijd bericht.

De Belgische vakbond ACV is boos over dit soort inhuurpraktijken. ‘Dergelijke praktijken zijn verontrustend. Ze zijn uiteraard in strijd met de bestaande wet’, zegt Piet Vandenbergh van de vakbond ACV volgens wie privédetectives niet thuishoren op de werkvloer.

Jan Cappelle, het hoofd van de directie Private Veiligheid van Binnenlandse Zaken, noemt de praktijken 'wijdverspreid'. Dat hij nauwelijks klachten van werknemers krijgt over de duistere praktijken wijdt hij aan het feit dat deze werknemers er vaak niet van op de hoogte zijn dat ze geschaduwd en gecontroleerd worden. 'De werknemers merken dat meestal niet', zegt hij tegenover De Tijd. 'Dat gebeurt alleen toevallig. Zoals het kaderlid dat goedkoop ontslagen moest worden. Die man ontdekte louter toevallig een toestelletje onderaan zijn wagen om hem te volgen, en zo te betrappen op fouten.

Ook vakbondsman Alain Goelens (ABVV) spreekt van vergaande praktijken. Hij stelt dat werknemers zelfs verhoord en ondervraagd worden, soms buiten werkuren. Het komt volgens hem voor dat werknemers niet met anderen mag bellen, zelfs niet met zijn eigen familie.'

De detectivewet is volgens Jan Cappelle sterk verouderd. Zo zijn er geen regels voor verhoren, observaties en raadpleging van databanken. Het resultaat is dat er nauwelijks transparantie is en werkgevers vrijspel krijgen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie