Belastingontduiking via cryptocurrency

Geert van der Klugt
Het digitale belastingparadijs: de cryptomunt. Cryptobedrijven laten zich massaal gebruiken voor belastingontduiking. Aanslagvrij schenken aan kinderen, het ontlopen van dividend- en winstbelasting en het witwassen van topsommen: crypto biedt de roeiriemen voor een afgifteloos 2019.

Meer dan 10 partijen maken het in Nederland mogelijk om vliegensvlug tussen de € 5.000,- en € 30.000,- aan cryptovaluta aan te schaffen. De potentiële ontduiking zit ‘m in de vrijheid van stortrekening en algemene anonimiteit. De afkomst van de digitale munten wordt niet gecontroleerd; de keuze van de rekening waarop de crypto-opbrengst wordt gestort is vrij.

Belastingontduiking

Als ouder koop je bijvoorbeeld Bitcoins met iDeal en stuur je deze vervolgens ter verkoop naar een ander bedrijf. De uitbetaling daarvan laat je storten op de rekening van een kind. Resultaat is een onbenullige fiscus en een belastingvrije transactie.

LEES OOK: Belastingontduiking is makkelijker dan je denkt

Vanaf 2020 moet de implementatie van het vergunningstelsel voor cryptobedrijven een einde maken een partijen die met wetenschap zichzelf laten gebruiken voor ontduikingspraktijken. Triaconta, een partij die pleit voor zelfregulatie van cryptobedrijven, meent het vergunningstelsel te lang op zichzelf laat wachten.

Don Molenaar: ‘Op dit moment zijn er duizenden mensen die op deze manier belasting ontduiken en cryptobedrijven ondersteunen dit. Wachten op het vergunningstelsel dat ergens 2020 van kracht gaat duurt te lang.’

Een oplossing, stelt Triaconta, is de verplichting van storting op hetzelfde rekeningnummer waarvan de oorspronkelijke betaling kwam. Witwassing en ontduiking zouden hiermee de kop ingedrukt worden. Zelfregulatie staat echter gelijk aan een collectief belang en handelen. Partijen die wél misbruik dogen, drijven betere handel dan partijen die dat niet doen. Vrije of overheidsmarkt: de komende tijd stuwt de crypto industrie in bewegelijke richtingen.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert