Bedrijfsauto? Deze kosten mag je aftrekken

Bedrijfsauto? Deze kosten mag je aftrekken

Redactie Baaz
Van werken op locatie tot het bezoeken van klanten. Voor veel ondernemers is een bedrijfsauto onmisbaar. Maar welke kosten zijn nu aftrekbaar als je je bedrijfsauto zakelijk gebruikt?

Eén van de grootste voordelen van een bedrijfsauto, is dat bijna alle kosten van de auto vallen onder zakelijke onkosten. Dit betekent dat je de gemaakte kosten kunt aftrekken van je winst. Voor veel ondernemers is het alleen niet duidelijk welke kosten hieronder vallen. Want geldt dit nu ook voor de premie van je autoverzekering? De brandstof van je auto? En een verkeersboete? Tijd voor duidelijkheid. 

De belangrijkste aftrekbare kosten van je bedrijfsauto 

Navraag bij een belastingadviseur leverde de volgende inzichten op die van toepassing zijn op 2018: 

1. De btw over de aanschafprijs van je bedrijfsauto 

Bij een bedrijfsauto mag je de btw over de aanschafprijs terugvragen in je btw-aangifte. Het maakt niet uit of je een nieuwe bedrijfsauto koopt of een occasion bij een garagebedrijf. De enige uitzondering is een tweedehands bedrijfsauto die je van een particulier overneemt. 

2. De premie van je autoverzekering  

Geen bedrijfsauto mag de weg op zonder autoverzekering. De premie van deze verzekering valt onder onkosten en mag je dus aftrekken. Let er bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering op dat alles waar je je bedrijfsauto voor gebruikt ook gedekt is. 

3. De motorrijtuigenbelasting 

Iedereen moet motorrijtuigenbelasting betalen. Of je nu rijdt in een bedrijfsauto of een privéauto. De hoogte van dit bedrag hangt onder andere af van het gewicht van het voertuig, de brandstof, hoe milieuvervuilend het voertuig is en in welke provincie je woont. Ondernemers met een bedrijfsauto kunnen dit bedrag aftrekken van hun winst.

4. De afschrijving van je bedrijfsauto  

Het maakt niet of je bedrijfsauto vooral in de garage staat of dat je er duizenden kilometers mee rijdt. Iedere bedrijfsauto verliest zijn oorspronkelijke waarde. Het bedrag dat je jaarlijks mag afschrijven hangt af van de aanschafkosten van de auto, de restwaarde en de vermoedelijke gebruiksduur. Vaak wordt met de lineaire methode dit bedrag berekend. Op de website van de Belastingdienst lees je alles over deze formule. 

5. De bpm 

De belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) verreken je met de jaarlijkse afschrijving van je bedrijfsauto. Het is dus niet direct aftrekbaar. Ondernemers met een bestelauto komen in aanmerking voor een vrijstelling. Hele zuinige en elektrische bedrijfsauto’s hoeven geen bpm te betalen. 

6. Van benzine tot de wasstraat

Je mag btw terugvorderen op de kosten die je hebt gemaakt voor reparaties en onderhoud van je bedrijfsauto. Andere aftrekbare kosten zijn onder andere: de wasstraat, kosten voor parkeren, een parkeervergunning, vloeistoffen, autobanden, tol en de kosten die je moet maken voor het gebruik van veerboten. Let er op dat je betaalt met een zakelijk pinpas, creditcard of een zakelijke tankpas.  

Zijn verkeersboetes ook aftrekbaar 

Waarschijnlijk verwachtte je het al: verkeersboetes zijn niet aftrekbaar. Of het nu een boete is voor een overtreding, verkeerd parkeren of voor te hard rijden. 

En hoe zit het met de bijtelling? 

Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé met je bedrijfsauto rijdt, dan is het volgens de Belastingdienst een zakelijke auto. Je hebt dan geen verplichte bijtelling voor privégebruik. Rijd je per jaar meer dan 500 kilometer privé met je bedrijfsauto? Dan wordt er een bedrag bij je inkomen opgeteld; de bijtelling. Hier betaal je inkomstenbelasting over. Alle kilometers die je met je auto rijdt, zakelijk of privé, moet je bijhouden om te bewijzen dat je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt. Dit kan met een zogenaamde rittenregistratie.  

Liever je privéauto zakelijk gebruiken?

In plaats van een bedrijfsauto kun je een privéauto ook zakelijk gebruiken. Het strandaard bedrag dat je mag aftrekken voor zakelijke ritten is €0,19 per gereden kilometer. Voor een privéauto die je af en toe zakelijk gebruikt, heb je geen speciale zakelijke autoverzekering nodig. Heb je nog geen autoverzekering voor je privéauto? Sluit er dan één af op www.inshared.nl. Dan weet je zeker dat je auto goed en voordelig verzekerd is. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie