Bedrijf stoppen in tien stappen

Redactie Baaz
Natuurlijk boek je liever succes met je bedrijf, maar soms kun je niet anders dan je onderneming opdoeken. Als je dat doet, doe het dan goed en doorloop de volgende tien stappen.

Wil je stoppen met je bedrijf, dan kun je niet zomaar de deur achter je dichttrekken en alles laten voor wat het is. Je hebt verplichtingen, ook als je opdoekt. Als je je rechtsvorm wijzigt, je bedrijf verkoopt, overdraagt of failliet gaat, geldt dit stappenplan overigens niet voor je.

1. Ga na of je aanspraak hebt op een uitkering

Als je je bedrijf wilt beëindigen, kun je als (oudere) zelfstandig ondernemer mogelijk financiële ondersteuning van je gemeente krijgen op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) of de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ). Een van de voorwaarden is dat je nog ingeschreven staat in het Handelsregister.

2. Schrijf je uit het Handelsregister

Als je stopt moet je je uitschrijven uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je kunt het uitschrijfformulier opsturen of persoonlijk langsbrengen.

3. Afmelding Belastingdienst controleren en fiscaal afrekenen

De KvK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Je hoeft je niet apart af te melden. Je btw-nummer wordt stopgezet. Je maakt de balans op en rekent fiscaal af met de Belastingdienst.

4. Ga na of je in aanmerking komt voor stakingsaftrek

Als je stopt met je onderneming, kom je mogelijk in aanmerking voor stakingsaftrek. Je betaalt dan minder belasting over de stakingswinst.

5. Lidmaatschap van een product- of bedrijfschap opzeggen

Stuur een kopie van je uitschrijving uit het Handelsregister naar het product- of bedrijfschap waar je lid van bent.

6. Administratie bewaren

Na beëindiging van je bedrijf moet je je administratie nog minimaal zeven jaar bewaren. Je mag je papieren administratie digitaal opslaan.

7. Personeel ontslaan

Als je personeel in dienst hebt, moet je de arbeidsovereenkomsten beëindigen. Hiervoor heb je een ontslagvergunning nodig van UWV WERKbedrijf. Bij de Belastingdienst moet je het ontslag van je werknemers melden.

8. Opzeggen bedrijfsverzekeringen

Als je je bedrijf beëindigt, moet je ook denken aan het opzeggen van je bedrijfsverzekeringen.

9. Domeinnaam van je website opzeggen

Voor het opheffen van een domeinnaam, neem je contact op met je registrar. Deze geeft de wijziging door aan de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

10. Administratieve zaken regelen

Denk ook aan het opzeggen van vergunningen, telefoonnummers en abonnementen, en het beëindigen van lopende contracten, bijvoorbeeld voor kantoorruimte.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie