Bakfietsenbakken uit de bak

Bakfietsenbakken uit de bak

Redactie Baaz

DOCKR, de duurzame aanbieder van flexibele contracten voor elektrische bakfietsen, is een bijzondere samenwerking aangegaan met In-Made, een landelijk initiatief van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). In dit programma doen gedetineerden werkervaring en werknemersvaardigheden op en leggen zo de basis voor re-integratie in de arbeidsmarkt na hun detentie.

In de Penitentiaire Inrichtingen van Nieuwegein en Sittard werken gedetineerden momenteel via het In-Made programma mee aan het in elkaar zetten en de assemblage van de kenmerkende kunststof cargo-bakken van de bakfietsen van DOCKR. Zij doen hiermee niet alleen technische en proceservaring op, maar kunnen ook de nodige certificeringen en branche-erkende diploma’s behalen. Na het uitzitten van hun straf kunnen ex-gedetineerden via het zogenaamde Ex-Made programma re-integreren en doorstromen naar een volwaardige baan - bij DOCKR of een ander bedrijf.

“Werken via In-Made draagt bij aan een humane detentie, zorgt voor ritme en structuur en legt de basis voor een baan na detentie,” zegt Frank Becker van In-Made. “We streven ernaar om het werk te laten lijken op hoe het er buiten de muren bij bedrijven als DOCKR ook aan toegaat. Dat ervaren gedetineerden als waardevol, omdat ze werken aan een compleet, herkenbaar en hoogwaardig product én omdat ze worden uitgedaagd om hun werknemersvaardigheden te ontwikkelen. Net als wij committeert DOCKR zich aan een respectvolle omgang met mens en maatschappij. DOCKR is voor gedetineerden dan ook geen anonieme opdrachtgever, maar een bedrijf waarover ze met trots vertellen aan hun partner of gezin.”

“Laten zien dat dingen anders kunnen, zit al sinds dag 1 in ons DNA,” zegt Kees Jan Blankestijn, Head of Product & Innovation bij DOCKR. “We proberen de toekomst van de binnenstad te vergroenen met onze duurzame bakfietsen, maar we willen ook maatschappelijke impact maken. Het gedachtegoed van In-Made sluit naadloos aan bij die visie. Het zou heel gaaf zijn als we mensen straks als monteur of chauffeur kunnen opnemen in ons bedrijf, of ze met de bij In-Made opgedane ervaring en diploma’s ergens anders terecht kunnen. Het is nog een kalverliefde, maar als de processen straks staan, willen we graag opschalen. Het doel is een jarenlange, stabiele samenwerking tussen In-Made en DOCKR.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie