Bag & Buy wordt eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland
Eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland

Bag & Buy wordt eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland

Redactie Baaz

Binnenkort komt in Nederland de eerste verpakkingsvrije supermarkt, namelijk Bag & Buy. De initiatiefnemer heeft genoeg geld opgehaald om het project te verwezenlijken.

Het bedrag dat minimaal opgehaald moest worden was €75.000,-, dit bedrag is nu overschreden en dus kan het project gerealiseerd worden. ‘De crownfunding staat nog steeds open tot middernacht van maandag 24 op dinsdag 25 november. Elke bijdrage wordt ook nu zeer op prijs gesteld en je kunt tot de allerlaatste seconde meebeslissen bij de keuze voor de stad waar de eerste verpakkingsvrije foodwinkel Bag&Buy wordt gestart’, zo is te lezen op de website van de winkel. Waar de eerste winkel komt, hangt af van de plek waar het meeste geld is opgehaald.

Idee

Initiatiefnemer Wim van Dijk kwam op het idee voor Bag & Buy toen hij in Amerika was. Hij ontdekte dat Wholefoods, een biologische supermarkt, al sinds de oprichting in elke supermarkt een afdeling ‘bulk foods’ heeft. Winkeleigenaren zagen hun verkoop stijgen en voor de klanten ging een lang gekoesterde wens in vervulling. ‘Ik werd gegrepen door de mogelijkheden en zag zo’n winkel in Nederland voor me. Het past in de tijd van bewuster kopen en bewuster keuzes maken’, schrijft Van Dijk op zijn website.

Neem een pot mee van thuis

Als je iets wilt kopen in de winkel, kun je eenmalig een pot, fles of biologisch afbreekbare zakjes kopen. Ook kun je zelf iets meenemen van thuis. Op deze manier wil Van Dijk het aantal verpakkingen terugdringen en zo verspilling tegengaan. In de winkel wordt zoveel mogelijk uit bakken, dispensers, kruiken en vaten verkocht. Zo kun je veel dingen uitproberen zonder dat je er meteen een bepaalde hoeveelheid van moet kopen.

Campagne

Op 1 oktober startte Wim van Dijk een crowdfunding campagne op Doorgaan.nl. Het doel was €75.000,-, dit bedrag is nu opgehaald. Om de eerste winkel van de grond te krijgen, is minimaal €125.000,- nodig. Daarvan wordt €50.000,- door de initiatiefnemer zelf geïnvesteerd. De planning is om na de zomer van 2015 open te gaan.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie