Baas is geen Facebookvriend

Redactie Baaz
Hoewel we nauwelijks roddelen op Facebook, voegen we onze baas liever niet toe als vriend. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool-Universiteit Brussel. Met collegas bevriend worden op het platform is minder erg.

De Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) deed onderzoek onder 1062 werkende Vlamingen. Tweederde blijkt een Facebook-account te hebben en een derde is elke dag actief  op het platform, zo schrijft Het Nieuwsblad. Actief in de privésfeer dan, op het integreren van werkrelaties in de Facebook-vriendenlijst zijn de Vlamingen wat minder happig.

Verstoppen voor de baas

Zelf een baas toevoegen zou 71,3 procent van de actieve gebruikers nooit doen, van de minder actieve gebruikers was dit zelfs tachtig procent. Weinig animo dus om Facebookvrienden te worden met de baas, hoewel er wel wat werknemers overblijven die daar niet zo’n groot probleem mee hebben. Maar ook dan kan de baas niet zomaar alles zien; gebruikers houden voor hem foto’s (80 procent), statusupdates (36 procent) en vriendenlijsten (20 procent) verborgen. Deze categorieën zijn immers gemakkelijk af te schermen op Facebook.

Roddelen

Vrienden met collega’s worden blijkt een veel minder groot probleem; dat doet driekwart van de ondervraagden. In meer dan de helft van gevallen worden er voor collega’s ook geen bepaalde delen van het profiel afgeschermd en slechts 18,9 procent van de Vlamingen maakt een onderscheid tussen vrienden uit de werk- en privésfeer.

Wie zijn collega’s op Facebook opzoekt om het over werk of andere collega’s te hebben, kan dat beter laten. 86 procent van de respondenten praat nooit over collega’s en 84 procent spreekt helemaal nooit over werk op Facebook. Wel grijpen werknemers uitspraken van collega’s op het platform vaak aan om een gesprek te beginnen.

Werken op Facebook

Werkgevers die willen dat werknemers hun account inschakelen ten behoeve van de zaak – bijvoorbeeld door een vacature te plaatsen -, zijn bij de meeste Vlamingen aan het verkeerde adres. Het percentage dat zoiets uit zichzelf zou doen is minder dan vijf procent, 22,8 procent is ertoe bereid wanneer hij daarom gevraagd wordt en 24,1 procent alleen wanneer het bedrijf hem daartoe verplicht.

Maar al was het verplicht, dan nog zou bijna de helft van de werknemers weigeren een vacature op hun profiel te plaatsen. Bij hoge nood kan een baas nog overwegen om een financiële compensatie te bieden, in dat geval zou tien procent van de werknemers dan toch de vacature plaatsen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie