Award - Innovatie: Skogluft plantenmuur

Award - Innovatie: Skogluft plantenmuur

Redactie Baaz

Nu hybride werken normaal is geworden nemen veel bedrijven naar de functie en inrichting van het kantoor in heroverweging. Om ziekteverzuim te verminderen en productiviteit op het kantoor te stimuleren kan je kiezen voor de aanwezigheid van levende binnenplanten. In een onderzoeksrapport van Terrapin staat dat door het integreren van natuur in een kantoorruimte, je 2000 dollar, omgerekend zo’n 1850 euro, per medewerker per jaar aan kosten kunt besparen. Een gebrek aan planten en natuurlijk licht verhoogt namelijk het risico op fysieke en mentale problemen met meer dan 60 procent. 

De Noorse HealthTech scale-up Skogluft maakt levende plantenmuren voor binnenruimtes. De planten die het bedrijf in haar muren verwerkt, helpen allergenen en schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen. Tijdens het onderzoek bleek dat de aanwezigheid van deze planten op kantoor klachten zoals hoesten (37 procent) en vermoeidheid (30 procent) verminderde, klachten over droge keel en gezichtshuid verminderde met 23 procent. 

Opvallend was dat het minste aantal klachten kwam van medewerkers die zowel planten als lampen met kunstmatige daglicht op kantoor hadden. Dit licht versterkte het effect dat de planten hadden. Het uitsluitend toevoegen van kunstmatig daglicht (zonder planten) zorgde ook voor een vermindering in klachten, maar dit effect was niet zo groot als de combinatie. 

Bedrijven met de Skogluft plantenmuur op hun kantoor zagen het ziekteverzuim met 50 procent dalen, de productiviteit met gemiddeld 15 procent toenemen en werknemers gaven aan zich gezonder en gemotiveerder te voelen. Dit alles wijst erop dat het in huis halen van de natuur onze levenskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren.

Het bedrijf ontwikkelt momenteel een app die door middel van sensortechnologie ondersteuning biedt bij het verzorgen van de planten. De in-house ontwikkelde Skogluft-app geeft op basis van metingen advies over de juiste verlichting, voeding en het juiste vochtgehalte. Daarnaast creëert het bedrijf hiermee een platform om de wereldwijde Skogluft gemeenschap te verbinden. Op deze manier kunnen mensen elkaar inspireren, met elkaar netwerken en kennis met elkaar uitwisselen.

Meer info: skogluft.com

magazine, baaz 2.2022 award, baaz 2.2022, plantenmuur, skogluft, skogluft plantenmuur
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie