AVG-wetgeving voor groot deel kantoormedewerkers nog steeds onbekend

AVG-wetgeving voor groot deel kantoormedewerkers nog steeds onbekend

Redactie Baaz

43 procent van de Nederlandse medewerkers weet niet van het bestaan van de Algemene Verordening Persoonsgegevens af, ook zijn zij zich niet bewust van de hoge boetes die gepaard gaan met een groot en ernstig datalek.

Dat blijkt uit onderzoek van Kingston Technology naar de kennis van en omgang met vertrouwelijke informatie onder 1.125 Nederlandse kantoormedewerkers.

AVG niet op de radar

Bedrijven met meer dan 50 werknemers moeten vanaf 25 mei 2018 voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook bekend als GDPR. De AVG is een aanscherping van de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens, maar introduceert daarnaast ook enkele nieuwe eisen waardoor documentatie en registratie belangrijker worden. 

Met de ingang van deze nieuwe wet wordt er van organisaties verwacht dat zij precies en volledig uitleggen wat zij doen met persoonlijke gegevens en dienen zij alle . Hoewel deze nieuwe wet vanaf mei 2018 van kracht wordt is een groot gedeelte van de kantoormedewerkers hiervan dus nog niet op de hoogte.

Omgang met vertrouwelijke informatie

Nagenoeg alle werkenden met een kantoorbaan (93 procent) hebben te maken met klant-/persoonsgegevens, financiële en juridische documenten bedrijfsplannen, of HR-gegevens. 

De manier waarop medewerkers omgaan met deze vertrouwelijke informatie verschilt sterk. Vier op de tien (40 procent) gebruikt weleens draagbare opslagapparaten zoals USB-sticks, SD-kaarten en harde schijven om bedrijfsinformatie of zakelijke documenten op te slaan. 

Naarmate men een hogere positie binnen het bedrijf bekleedt, worden vaker draagbare opslagapparaten gebruikt om vertrouwelijke gegevens op te slaan. Medewerkers slaan de gegevens op draagbare opslagapparaten op als back-up of om extern te kunnen werken.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie