Analyse: Cloud Computing en data management

Analyse: Cloud Computing en data management

Redactie Baaz

200 GB in onze computer, nog eens terabyte op het netwerk. Hoe meer opslag, des te slordiger zijn we met opruimen en weggooien. Hoe zal dat gaan als heel 'internet' als opslagdient?

Web 2.0 is een regelrecht buzz word in de it-gemeenschap, maar de kreet Cloud Computing doet er inmiddels weinig meer voor onder. Het is een geweldige term, 'Cloud Computing', omdat het beelden oproept van een onzichtbaar internet; een etherachtige zone in de lucht waar computerkracht en opslag bevrijd zijn van de kleingeestige beperkingen van kastjes, kabels en technici. Cloud computing klinkt lekker zacht, cool en oneindig. Het klinkt als de toekomst.

Lekker zacht

In feite komt Cloud Computing neer op het verplaatsen van spul naar grote en nog grotere data centers. En data centers zijn alles behalve lekker zacht. Het zijn grote, energie verslindende giganten, vaak van het formaat van een kleine stad. Het zijn milieurampen en het enige zachte eraan zijn de CO2-emissies die ze uitbraken. Volgens het Uptime Institute zullen data centers over een poosje grotere vervuilers zijn dan de luchtvaartindustrie. Data Centers vragen een reusachtige hoeveelheid energie om te kunnen draaien; vaak is net zoveel energie nodig voor de koeling als voor de stroomvoorziening van de opslagsystemen. En al die warmte moet ergens heen. Als je vindt dat air conditioning een ecologisch taboe is, stel je dan eens voor wat de energiebehoefte is van een data center ter grootte van vijf voetbalvelden. En bedenk dan dat volgens het marktonderzoekbureau IDC er wereldwijd 7000 grote data centers zijn en er nog veel meer in de stijgers staan. Trouwens, het is niet zo dat ze efficienter zijn omdat ze groot zijn; naar schatting zit een derde van de servers in een data center op hun achterste.

Toch heerst er bij een veelgehoorde groep mensen het idee dat 'de Wolk' de toekomst is van Enterprise Content Management en archivering. Waarom zou je data weggooien, stuur het gewoon naar de Wolk met zijn oneindige reken- en opslagkracht. De mensen die data centers leiden en ondernemingen die de benodigde apparatuur leveren, zoals Sun Microsystems en EMC, zouden dat een prima idee vinden.

Uitdijen
Wat ik lastig vind te begrijpen is de tegenstelling tussen goed archiveren en data management aan de ene kant en de behoefte aan altijd maar grotere reken- en opslagkracht aan de andere kant. Afgezien van het feit dat Cloud Computing per definitie betekent dat je data naar een verre locatie verplaatst en daardoor altijd trager zal zijn dan on-site oplossingen, zijn er veel belangrijkere zaken die aandacht vragen.

Als je er even bij stil staat zul je bijvoorbeeld zien dat de verhouding tussen data management en archiveren bij Cloud Computing fundamenteel verkeerd is. Neem e-mail archivering. Bijna alle e-mail archivering en management systemen beloven (en maken het meestal ook waar) een reductie aan benodigde opslagcapaciteit van zo'n 80 procent. Met andere woorden, een efficient beheer van content kan server farms doen inkrimpen tot losse servers, waarbij actief archiveren en het weggooien van overbodige data voorkomt dat de omvang exponentieel blijft groeien. Dat is niet alleen groen computeren, maar ook slim computeren, want door de data volumes te verkleinen, schiet de verwerkingssnelheid de lucht in en laat je maar een kleine carbon footprint achter. Een stuk beter dan de SUV-, sorry, Cloud-aanpak.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie