Amerikanen komen met alternatieve valuta, Nederlanders volgen
Ander geld

Amerikanen komen met alternatieve valuta, Nederlanders volgen

Redactie Baaz

Het idee is oud: een nieuwe munt als de dollar niet meer volstaat. Wat in 1943 al werd bedacht, wint nu aan populariteit. Ook in Nederland is er een soortgelijk initiatief te vinden.

Het idee voor een locale munt stamt in Amerika al uit 1943. Door de crisis werken op dit moment meerdere staten aan zo’n munt.

In Nederland wordt een soortgelijk initiatief ondernomen door Fair4All. Fair4All noemt zichzelf een netwerk waarin op een eerlijke manier met elkaar wordt omgaan en op die manier ook eventueel producten en diensten geruild kunnen worden. De organisatie zet zich in voor het opzetten van rechtvaardige alternatieven voor uiteenlopende zaken die in de huidige maatschappij weinig meer met hun oorspronkelijke doel te maken hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan financieringen, verzekeringen, gezondheidszorg en onderwijs.

Er is behoefte aan een nieuw systeem volgens de initiatiefnemers omdat het huidige niet meer voldoet:‘In dit systeem gaat er steeds meer geld in de richting van banken, multinationals, en zeer rijke individuen die dit geld aanwenden voor zaken die, op z'n zachtst uitgedrukt, de mensheid in veel gevallen niet ten goede komen.’

Fair4All belooft veel goed voor ondernemers zoals een hogere omzet en rentevrije financieringen. Of het plan echt aan populariteit gaat winnen, is de vraag. Op dit moment doen de initiatiefnemers er alles aan om de Nederlander te overtuigen van de voordelen van een nieuw systeem. Op de website wordt de hele aanpak dan ook uitgebreid uitgelegd.  

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie