Kwart van de Nederlandse bedrijven wil geen zakendoen met bedrijven die verschillende valuta hanteren

Kwart van de Nederlandse bedrijven wil geen zakendoen met bedrijven die verschillende valuta hanteren

Redactie Baaz

Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse bedrijven geeft aan geen zaken te willen doen met bedrijven die buitenlandse valuta hanteren. Dit blijkt uit onderzoek van Banking Circle, de gelicenseerde betalingsbank. Het onderzoek is uitgevoerd onder 511 financieel (mede)beslissers of eindverantwoordelijk binnen hun organisaties, die internationaal zakendoen.

Internationaal handelen invloed op groei bedrijven

Het niet willen handelen in verschillende valuta heeft gevolgen voor de groei van bedrijven. Zo geeft een kwart van de financieel verantwoordelijken aan dat het gebruik van meerdere valuta hen weerhoudt om internationaal te groeien. Andere bedrijven kiezen er bewust voor om in het eurogebied te blijven: 28 procent doet alleen zaken in landen die euro’s gebruiken, ondanks dat dit de groei van het bedrijf kan remmen.

Het is niet alleen de vreemde valuta die een struikelblok vormt, bedrijven ervaren meer blokkades in het internationaal zakendoen. Zo denkt een derde (33%) van de financieel verantwoordelijken dat het volle potentieel van hun organisatie niet wordt benut, vanwege de lasten die internationaal zakendoen op dit moment met zich meebrengt.

Maximaal drie verschillende valuta

Als bedrijven wel opstaan om met verschillende valuta te werken, betekent dit niet dat ze er geen voorwaarden aan stellen. 36 procent van de bedrijven geeft namelijk aan in maximaal drie verschillende valuta zaken te willen doen.

“Het gebruik van verschillende valuta roept momenteel bij veel bedrijven nog weerstand op”, stelt Marcus Yarbug, Head of Sales Benelux bij Banking Circle. “Dat komt omdat zij dit associëren met hoge kosten en een lange doorlooptijd voordat het geld in de juiste valuta op de rekening staat. Bij traditionele banken en betaalinstellingen is dit inderdaad vaak nog het geval. Ontzettend zonde, want zo worden organisaties beperkt in hun groei en presteren. Banken en betaalinstellingen moeten zich realiseren dat zij uiteindelijk de beperkende factor zijn en dat het tijd is dit te veranderen. Banking Circle heeft als missie internationale transacties zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat deze belemmerende factoren verleden tijd worden en alle organisaties hun potentieel kunnen benutten.”  

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie