Alles wat je moet weten over lease-auto's

Alles wat je moet weten over lease-auto's

Redactie Baaz

Op zoek naar een leaseauto voor je werknemer(s)? Dan stap je in een wereld vol mogelijkheden, aanbiedingen, fiscale regels en kleine lettertjes. Kortom: leasen doe je niet zomaar even. Enige voorbereiding is de moeite waard. Wij helpen je op weg. 

Een goed leasecontract binnenslepen heeft wat meer omhanden dan alleen het selecteren van een mooie wagen. Als je de weg op wilt met een leasebak zul je eerste een keuze moeten maken tussen de verschillende pakketten. Operational Lease (onderverdeeld in Netto en Full), Financial Lease en Short Lease. Het verschil tussen de pakketten zit hem in de verantwoordelijkheid en taken die de leasemaatschappij van je overneemt. En in de kosten dus.

1. Operational Lease

Bij Full Operational Lease worden je zoveel mogelijk taken uit handen genomen door de maatschappij. Dat betekent dat afschrijving, rente, verzekering, wegenbelasting, reparaties, onderhoud en meer voor je geregeld worden. Vanzelfsprekend is dit de duurste leasevorm. Nadat je bent overeengekomen welke kosten door de maatschappij betaald worden tijdens de leaseperiode, betaal je elke maand een vast bedrag. Een relatief dure variant, maar wel de enige waarmee je precies weet hoeveel de lease-bak je kost. Bovendien wordt de wagen door de maatschappij aangekocht en komt het dus niet op jouw balans terecht. De tweede variant is Netto Operational Lease waarbij je zelf verantwoordelijk blijft voor de verzekering, het onderhoud en de reparaties. Ook hier wordt de auto door de maatschappij aangekocht. Je kunt zelf kiezen of je de auto en het kenteken op je naam wilt hebben en je kunt de wagen na de contractperiode eventueel overnemen.

2. Financial Lease

De rol van de leasemaatschappij beperkt zich hier tot het verzorgen van de financiering. Dit gebeurt via huurkoop wat betekent dat er in feite sprake is van een lening met de wagen als onderpand. Jij bent dus economisch eigenaar van de auto. Dat is vooral voor startende ondernemers voordelig aangezien er bij deze leasevorm beroep kan worden gedaan op de investeringsaftrekregeling.

3. Short Lease

Geen behoefte aan langlopende contracten? Dan is shortlease wellicht iets voor jou. In de meeste gevallen kun je op basis van een maandcontract gebruikmaken van een leaseauto, een middenweg tussen een huurauto en een complete leasebak dus. Vaak zijn de maandtarieven iets hoger dan bij andere leasevormen, maar daar staat tegenover dat je niet jarenlang aan een auto vastzit.

Welke variant het beste is voor jouw bedrijf hangt van veel factoren af. Behalve de prijzen zijn het vooral de voorwaarden en in rekening gebrachte rente waarin aanbieders verschillen. Zo is het bijvoorbeeld zinvol om te controleren in hoeverre het gebruik van winterbanden wordt vergoed. Heb je gedurende je gehele contractduur recht op winterbanden of krijg je slechts eenmaal een set aangeboden en moet je die na twee jaar zelf vervangen? Ook is het zinvol om na te gaan of onderhoud en reparaties op één locatie mogen worden gedaan of dat je voor verschillende handelingen naar andere locaties moet. Tot slot is natuurlijk de fiscale bijtelling ook een factor om rekening mee te houden (meer daarover lees je verderop in deze special).

Welke leasemaatschappij?

Niet alleen in leasevarianten bestaan de nodige verschillen, ook aanbieders proberen zich van elkaar te onderscheiden. Je kunt het beste eerst helder voor ogen hebben welke eisen je aan de auto en het leasebedrijf stelt en daarna meerdere offertes aanvragen bij verschillende aanbieders. Op internet vind je een overvloed aan leasebedrijven, veelal kleine maar ook een aantal groten als Athlon, Leaseplan, Alphabet en ALD. Die laatsten bieden vaak scherpe prijzen – ze kunnen immers op grote schaal inkopen- , maar controleer ook hier goed wat de voorwaarden precies zijn.

Overigens kun je zelf kiezen of je in een fysieke winkel een leasecontract afsluit of via een internetbedrijf. Die laatste is hoogstwaarschijnlijk goedkoper, maar daar heb je dan weer geen persoonlijk contact. Samengevat kun je je zelf de volgende vraag stellen: ga ik voor de beste prijs of ook voor een degelijke service?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie