Alle leasevormen op een rij: onderzoek je overstapmogelijkheden
Leasing biedt werkgevers en ondernemers de kans op een relatief goedkope wijze de werknemer vervoer aan te bieden. Het verschilt echter per organisatie welke leasevorm het efficiëntst of voordeligst is. Heb je al een periode interesse in leasen, maar heb je maar geen tijd om je erin te verdiepen? Of wil je van leasevorm overstappen? 2019 biedt kansen. Wij zetten alvast alle leasevormen op een rij.
Operational lease
Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van het voertuig dat je leaset, waardoor je het voertuig eigenlijk huurt. Aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij het object weer terug of biedt deze jou het object aan voor de op dat moment geldende marktwaarde of vastgestelde prijs. Je kunt ervoor kiezen om naast het gebruiksrecht extra diensten zoals onderhoud, reparaties en verzekeringen af te nemen. Dit uiteraard tegen een verhoging van de leasetermijn.
Er zijn meerdere voordelen als je het voertuig operationeel leaset. Allereerst heb je inzicht in je kosten. Je betaalt een vast bedrag per maand waarmee alle kosten gedekt zijn, met uitzondering van brandstofkosten. Ook hoef je geen grote investering te doen en rijd je toch in een nieuwe auto. Een ander voordeel aan operational lease is dat je financieel geen enkel risico loopt.
Financial Lease
Bij financiële lease sluit je eigenlijk een lening af bij de leasemaatschappij. Deze financiert de volledige aanschafwaarde van het vervoersmiddel. Je bent daar vervolgens eigenaar van en betaalt de financiering terug in termijnen. Bovendien betaal je het economisch risico van het voertuig. Financial Lease is dus te vergelijken met het kopen van een huis. Bij Financial Lease is jouw auto het onderpand van de bank, maar jij bent de eigenaar. Doordat de auto direct jouw eigendom is, brengt dit diverse voordelen met zich mee.
Een voordeel van Financial Lease is bijvoorbeeld dat je direct de btw kunt terugvorderen. Daarnaast kom je in aanmerking voor diverse fiscale vormen. Ook hoef je niet jaren te sparen voor een nieuwe auto en je kunt je eigen vermogen besteden aan de core business van je bedrijf. Bovendien is het een eenvoudige manier om een financiering af te sluiten.
Private lease
Bij private lease sluit je een overeenkomst af en betaal je voor het geleasete voertuig een vast bedrag per maand. Dit is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Daarnaast betaal je zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto. Je huurt de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in. De leasemaatschappij verrekent dan de gereden kilometers en onacceptabele schades. Er is geen fiscale bijtelling, want die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak.
Ook bij private lease betaal je een vast bedrag per maand. Deze vaste maandlasten bevatten alle kosten (uitgezonderd brandstofkosten, wasstraat-kosten en verkeersboetes), waardoor je niet voor dure reparaties komt te staan. Loopt je leasecontract af, dan lever je de auto gewoon weer bij de leasemaatschappij in. Hierdoor heb je geen gedoe met verkopen of inruilen.
Nieuwe leasemethode
De laatste jaren is een nieuwe vorm van leasing ontstaan. Een aantal organisaties zagen een gat in de markt op het gebied van mobiliteit. Steeds meer werknemers willen namelijk zelf kiezen welk vervoersmiddel ze gebruiken en niet afhankelijk zijn van hun keuze in leasing. Daarom is het voor de werknemer mogelijk om middels één pas meerdere voertuigen te gebruiken. Met deze pas kan hij daardoor overal tanken, parkeren, de trein pakken of een taxi nemen.
Vervolgens wordt hij door de leasemaatschappij voorzien van optimaal beheer- en gebruiksgemak, met één overzicht van alle kosten. Hoe werkt het systeem dan? De werknemer krijgt met de pas een ruim aanbod aan vervoersmogelijkheden. Deze bepaalt vervolgens zelf welke mix het beste past bij de doelstellingen van je organisatie. Medewerkers kiezen vervolgens vrij uit de aangeboden vervoermiddelen. Zo is de werknemer mobiel in optima forma. Daarnaast maak je de wereld schoner en duurzamer met de aanschaf van de pas. Zo lever je een bijdrage aan het terugdringen van de door deze mobiliteit veroorzaakte CO2-uitstoot.
Tips leasen
1. Kopen aantrekkelijker? Ga ervoor!
Een auto kopen kan aantrekkelijk zijn als je deze in één keer kunt betalen, en van plan bent deze een lange poos te gebruiken. Dan kun je de afschrijving uitsmeren over meerdere jaren of de laatste jaren afschrijvingsvrij rijden. Lenen in privé kan ook. Bij een persoonlijke lening besteed je het geleende bedrag direct aan de auto. Stem wel de looptijd van de lening af op de gebruiksduur van de auto.
2. Blijf kritisch
Het loont om kritisch te kijken naar een autoverzekering. Bij leasen inclusief verzekering betaal je alle premies. Leasemaatschappijen werken niet met een bonusmalussysteem, dus je bouwt geen no-claimkorting op. Leasen zonder verzekering kan aantrekkelijk zijn als je weinig schade rijdt. Dit betekent wel dat je zelf de verzekeringen moet regelen. Uiteraard moet de leasemaatschappij hier wel mee instemmen. Andersom geldt dat brokkenmakers beter af zijn op de polis van de leasemaatschappij.
3. Kies voor een passende auto
Een auto moet uiteraard bij jouw bedrijf passen. Daarbij is een auto een visitekaartje voor jouw onderneming én voor jezelf. Wil je opvallen, of juist een meer zakelijke, representatieve uitstraling? Dat is een belangrijke afweging bij de keuze voor een auto. Houd rekening met eventuele bijtelling Bij een auto van de zaak moet je rekening houden met eventuele bijtelling. Want als je er privé in rijdt, geldt meestal een fiscale bijtelling van 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Of in het geval van een volelektrische auto: 4 procent. Hier staat tegenover dat je een auto van de zaak kunt rekenen tot de bedrijfsmiddelen. De kosten van de auto komen dan ten laste van de onderneming, waardoor ze aftrekbaar zijn van de winst.