Afzetprijzen industrie 3 procent lager in september

Afzetprijzen industrie 3 procent lager in september

Redactie Baaz

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september gemiddeld 3,0 procent lager dan in september 2022, meldt het CBS. Een maand eerder was de prijsdaling 5,0 procent.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Daling olieprijzen jaar op jaar kleiner

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent 86,5 euro. Dat was bijna 5 procent minder dan een jaar eerder. In augustus 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 78 euro, ruim 19 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in september 3,5 procent goedkoper dan in september 2022. In augustus lagen de prijzen 14,8 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september 17,2 procent lager dan een jaar eerder. In augustus lagen de prijzen 19,6 procent lager dan in augustus 2022.

Afzetprijzen industrie stijgen in september

De afzetprijzen van de industrie zijn in september ten opzichte van augustus met 1,4 procent gestegen. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 2,0 procent, de prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,8 procent.

Bronnen

 LinkStatLine - Producentenprijzen; afzetprijzen, bedrijfstak SBI 2008, index 2015=100

 LinkStatLine - Producentenprijzen (PPI); afzet-, invoer-, verbruiksprijzen, index 2015=100

Bron: CBS

Ook interessant:

Lees hier: Europese Commissie selecteert Oracle Cloud Infrastructure

Lees hier: OutSystems benoemd tot leider in het Gartner® Magic Quadrant™ 2023

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie