Afscheid nemen van je boekhouder, kan dat?

Redactie Baaz
Het jaar is alweer bijna ten einde. En hoewel veel ondernemers nog maar net het vorige boekjaar hebben afgesloten, is dit het moment om te gaan nadenken over hoe je volgend jaar je boekhouding wilt gaan doen. Dus is de meest actuele vraag van dit moment: boekhouden zonder boekhouder, kan dat? Want er zijn toch redenen waarom er boekhouders zijn, of toch niet?

Een boekhouder verdient zichzelf toch terug? Not!

Het is sinds de jaren 80 de meest gehoorde verkooppitch van een boekhouder. Ik verdien mijzelf terug. Maar we zijn nu bijna 40 jaar verder en er is nog nooit een boekhouder geweest die geld heeft verdiend voor een ondernemer. Boekhouders kosten geld, altijd! En vaak kosten ze nog veel geld ook. Kijk maar naar de facturen die je met regelmaat krijgt. Dat een boekhouder aftrekposten gebruikt, wil nog niet zeggen dat jij deze aftrekposten zelf ook niet kunt gebruiken. De belastingregels zijn voor iedere ondernemer gelijk, met of zonder boekhouder. En om de meest rendabele regels toe te passen (er zijn er overigens maar 4 waar je echt rekening mee hoeft te houden), hoef je vaak niet meer te doen dan een vinkboxje aan te zetten. Dat kun je echt zelf.

Ik moet me bezighouden met het ondernemen...

Boekhouden is onderdeel van ondernemen. Of je wilt of niet. Sterker nog, het is een belangrijk onderdeel van ondernemen. Want als ondernemer wil je twee zaken nooit uit handen geven: je klanten en je geld. Door zelf je boekhouding te voeren krijg je grip op je kosten en begrijp je je bedrijf beter. En dat maakt je een betere ondernemer.

Een boekhouder bespaart me tijd...

Je boekhouding uitbesteden kost je meer tijd dan zelf je boekhouding voeren. Echt waar. Dankzij verregaande automatisering kost het zelf doen van de btw-aangifte en alle administratie van het kwartaal verwerken, veel ondernemers minder dan een uur per kwartaal. De meeste ondernemers met een boekhouder zijn per kwartaal meer tijd kwijt om alle bonnen en facturen bij elkaar te sprokkelen en dan over de schutting te gooien bij de boekhouder. En dan begint zijn tijd pas te lopen!

Een boekhouder geeft me inzicht...

Ook deze reden is niet meer van deze tijd. Traditioneel krijg je van boekhouders rapportage over een voorgaande periode. Je kijkt de koe dus in zijn kont. Wat relevant is, is hoe het nu met je gaat. Hoeveel btw moet je dit kwartaal afdragen en heb je daarvoor voldoende geld op je rekening? Wat is je verwachte winst naar het einde van het jaar toe en hoeveel moet je gaan reserveren voor je inkomstenbelasting? Dat is informatie die je vooraf nodig hebt, niet pas wanneer de belastingaangifte wordt gedaan.

Ik heb een jaarrekening nodig!

De laatste mythe van boekhouders: de jaarrekening. De meeste ondernemers in Nederland zijn natuurlijke personen (eenmanszaken, vof's of maatschappen). Al deze bedrijven hebben geen jaarrekening nodig. Sterker nog, een 'jaarrekening' voor rechtspersonen bestaat niet eens! Het rapport dat je van een boekhouder krijgt is dan ook geen jaarrekening, maar een samenstelrekening, een zelf verzonnen rapport door de branche. Het enige wat je als natuurlijk persoon nodig hebt voor de Belastingdienst of voor het krijgen van een hypotheek is een begin- en eindbalans en een winst- en verliesrekening. En deze worden tegenwoordig volledig automatisch door slimme boekhoudsoftware gemaakt.

Voor rechtspersonen (bv's) is wel een KvK jaarrekening nodig. Maar ook deze komt letterlijk met één druk op de knop uit boekhoudprogramma Jortt.

Ik vind boekhouden niet leuk!

Dat is waarschijnlijk de enige echte reden waarom de meeste ondernemers kiezen voor een boekhouder. Maar wat is de reden dat je denkt dat boekhouden niet leuk is? Vaak is het vak 'boekhouden' op de middelbare school de bron van deze aversie tegen boekhouden. Maar hoe lang is het geleden dat je zelf echt hebt boekgehouden? Er is ondertussen heel veel veranderd. Een modern boekhoudprogramma zoals Jortt zorgt ervoor dat zelfs jij boekhouden leuk gaat vinden! Hoe dat kan? Door boekhouden begrijpelijk te maken en je realtime informatie te geven waar jij wat aan hebt.

Help, ik kan niet boekhouden!

Weinig ondernemers zijn boekhouders, maar iedere ondernemer begrijpt de bij- en afschrijvingen in het bankoverzicht en kan aangeven wat er met het geld is gebeurd. Boekhoudprogramma Jortt gebruikt dan ook de bij- en afschrijvingen van je bedrijf als basis voor de boekhouding. Want dat is de enige echte waarheid die laat zien wat er met je bedrijf gebeurt. Als ondernemer geef je alleen maar aan wat er met je geld is gebeurd. En dat doe je in begrijpelijke taal. Activa noemt Jortt gewoon bezittingen. Crediteuren noemt Jortt gewoon leveranciers. En dankzij de automatisering worden veel banktransacties al automatisch verwerkt. Nog zonder dat je deze ooit in je boekhouding hebt gezien! 'Boekhouden zonder handen' noemen ze dat bij Jortt.

En die automatisering gaat tegenwoordig heel erg ver. Alle complexe regels waar je vroeger een boekhouder voor nodig had, zijn in Jortt geautomatiseerd. Zo worden bijvoorbeeld de speciale regels voor lunches altijd goed verwerkt. Maar ook met complexe zaken zoals afschrijvingen word je door Jortt automatisch netjes binnen de kaders van de Belastingdienst gehouden.

Boekhouden zonder boekhouder

Terug bij de vraag: Boekhouden zonder boekhouder, kan dat? Het antwoord op die vraag is volmondig: Ja. Heeft het voordelen? Ja. Het maakt je een betere ondernemer, het geeft je realtime inzicht, het bespaart je tijd en geld en… geloof het of niet, met boekhoudprogramma Jortt ga je boekhouden zelfs leuk vinden!

Boekhouden zonder boekhouder is met boekhoudprogramma Jortt makkelijker en leuker dan je denkt. Jortt kost € 12,50 per maand en is de eerste maand gratis. Meer informatie over Jortt lees je hier.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie