Amazon mag pakketbezorging met drones testen

Amazon mag pakketbezorging met drones testen

Redactie Baaz

Webwinkel Amazon heeft toestemming van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit gekregen om pakketjes te bezorgen met drones, mits deze altijd in het zicht blijven van de bestuurder.

Het plan van Amazon om pakketjes af te leveren met drones leverde bij de aankondiging al veel reacties op. Veel mensen zagen het niet als een serieus initiatief of verwachtten dat het bedrijf geen toestemming zou krijgen voor het plan. Cnet.com meldt echter dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA Amazon toestemming heeft verleend om tests te gaan doen met hun bezorgdrones. Dit wel onder het voorbehoud dat de piloot altijd oogcontact houdt met het onbemande toestel.

Veel restricties

Met Amazon Prime Air kunnen kleine pakketjes sneller bij de klant worden bezorgd. De regelgeving omtrent drones is echter zodanig streng dat het maar de vraag was of Amazon toestemming zou krijgen om deze in te zetten voor bezorging. De FAA versoepelde de regels voor commercieel gebruik van drones afgelopen februari, waardoor de eerste proeven nu plaats kunnen vinden. De drones zijn zoals gezegd wel aan veel regels gebonden. Naast dat ze niet buiten het zicht van de piloot mogen vliegen, mogen ze ook niet hoger komen dan 112 meter, mogen ze niet in de buurt van vluchtroutes van vliegtuigen komen en moet alle vluchtinformatie aan de luchtvaartautoriteit worden doorgegeven.

Drones voor onderzoek

Of Amazon met deze strikte regels hun project een succes kan maken blijft voorlopig maar de vraag. De interesse voor commerciële inzet van drones is in ieder geval enorm. Ook in Nederland zijn al verschillende bedrijven actief die drones gebruiken om bijvoorbeeld gedetailleerde landkaarten te maken en voor de overheid bepaalde onderzoeken uit te voeren. In het buitenland zijn de regels weer anders, in het minder gereguleerde China zijn de eerste pakketjes al bezorgd door drones.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie