Advies voor een inspirerende kantoortuin

Redactie Baaz
De afgelopen tijd is er een hoop kritiek opgelaaid over de werking van een kantoortuin. Wanneer we puur naar de betekenis van een kantoortuin kijken, dan is het een werkruimte waarin meer dan twaalf werknemers werkzaam zijn. Hierin zijn geen scheidingswanden te vinden en de vorm is ontstaan om meer ‘democratie’ te vormen binnen de werkomgeving. Daarnaast zou de communicatie makkelijker en sneller moeten zijn.

Nu blijkt uit onderzoek van MT.nl dat een dergelijke werkruimte juist negatieve effecten als gevolg heeft. Dit komt voornamelijk omdat de omgeving juist rumoeriger is, waardoor men sneller lijkt afgeleid. Hierdoor wordt de concentratie van de werknemers te vaak verstoord, waardoor diepgaande concentratie niet meer mogelijk is. Toch zijn er wel degelijk voordelen van een kantoortuin of kan je het zo goed mogelijk inrichten voor de beste efficiency voor zowel werknemer als werkgever. Een aantal tips op een rij.

Creëer een ontspannen luxe sfeer

Om de productiviteit te verhogen zijn er verschillende mogelijkheden om de werkomgeving op een bepaalde manier in te richten. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van de tuin met het kantoor. Een ‘echte’ tuin werkt voor veel mensen namelijk ontspannend. Mocht je een tuin bij het kantoor hebben dan is het bijvoorbeeld goed om luxe loungesets zowel binnen als buiten te plaatsen. Op die manier creëer je één omgeving door zowel tuin als kantoor te verbinden. Zo kunnen ook medewerkers beter ontspannen en zelfs in de tuin loungen tijdens bijvoorbeeld lunchpauzes of misschien wel vergaderingen.

Groen, groener, groenst

Om de tuin nog meer te betrekken bij het kantoor is het natuurlijk van belang om zoveel mogelijk groen in zowel de tuin als op kantoor te plaatsen. Ga daarom voor mooie grote planten en verdeel ze over de ruimte. Hoe groener, hoe beter! Groen werkt namelijk voor veel mensen ontspannend en zorgt bovendien voor een betere luchtkwaliteit.

Bureaufiets

Een gezonde werkomgeving volgt ook uit meer beweging. Hoe meer werknemers zich bewegen op de werkvloer, hoe productiever ze uiteindelijk zijn. Zorg daarom voor de mogelijkheid om een bureaufiets aan te schaffen. Op die manier kan de werknemer zelfs tijdens het werk bewegen.

LEES OOK: Zo voorkom je inbraak in je bedrijfspand

Kleur op kantoor

Kleur stimuleert de werkomgeving meer dan je in eerste instantie denkt. De kleur blauw straalt betrouwbaarheid, veiligheid en rust uit. Een goede kleur om werknemers mee te stimuleren. Zorg daarom voor een fijne, kleurige omgeving waarbij het ook schoon oogt. Een opgeruimde omgeving zorgt namelijk ook voor extra productiviteit.

De juiste temperatuur

Een directe invloed op de productiviteit voor werknemers is de temperatuur. Zowel te warm als te koud werkt niet bevorderend voor de werkomgeving. De ideale temperatuur ligt boven de 15 en onder de 25 graden. Zorg daarnaast ook voor een goede luchtventilatie zodat er altijd frisse lucht wordt toegevoerd.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie