ABN AMRO gaat kerken helpen met crowdfunding
Nieuwe inkomstenbronnen voor religieuze instellingen, dat is het doel van de nieuwe platform van ABN AMRO.
Niet alleen het bedrijfsleven heeft te leiden onder teruglopende inkomsten en gestaakte overheidssubsidies, ook religieuze instellingen zoals kerken hebben te maken met tekorten op de jaarrekening. Zo had twee derde van de Protestantse gemeentes in 2012 zo’n tekort.
Reden voor ABN AMRO om een online platform op te zetten waar investeerders en kerken elkaar ontmoeten. Het is voor het eerst dat een bank op deze manier religieuze instellingen begeleidt in de zoektocht naar nieuwe inkomstenbronnen. Zelf verdient de bank er voorlopig niets aan, wel hoopt het met de actie nieuwe klanten te werven.
Met raad en daad
Concreet betekent het dat de bank samen met de instellingen de mogelijkheden van crowdfunding gaat zoeken. Dochteronderneming SEEDS faciliteert het online platform en begeleidt het proces. Hein van der Loo, Directeur Instituten Charitas bij ABN AMRO MeesPierson: ‘ABN AMRO MeesPierson probeert door middel van crowdfunding nieuwe, innovatieve bronnen van inkomsten voor religieuze instellingen te vinden. Wij staan bestuurders graag met raad en daad terzijde. Daar is dit initiatief een mooi voorbeeld van.’
De primeur is voor De Domkerk in Utrecht dat geld nodig heeft om de bogen van de kerk te restaureren. Het idee van crowdfunding is dat investeerders iets terugkrijgen voor het geld dat zij in een instelling, project of bedrijf steken. In Utrecht ontvangen investeerders als tegenprestatie een stuk steen uit de bogen van de Domkerk.
Initiatief officieel van start
Op donderdag 14 november 2013 vond de kick-off van het crowdfunding initiatief plaats in Amsterdam. Zo’n tweehonderd kerkrentmeesters van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer werden bijgepraat over de mogelijkheden van crowdfunding voor hun gemeente zodat ze er zelf actief mee aan de slag kunnen.