Aantal werklozen terug op niveau van voor crisis
Aantal werklozen terug op niveau van voor crisis

Aantal werklozen terug op niveau van voor crisis

Redactie Baaz

Niet alleen optimistische cijfers aangaande de detailhandel vandaag. Ook de werkloosheidscijfers blijven licht dalen tot op het niveau van voor de crisis. Toch is het niet voor iedere groep alleen maar goed nieuws.

Nog meer positieve cijfers op deze decembermaandag. Het aantal mensen dat in het derde kwartaal werkloos is geworden na het verlies van hun baan is dit jaar het laagst sinds het begin van de economische crisis in 2008, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het gaat in totaal om 95.000 personen, 1,1 procent van alle werkenden. Meer dan de helft van de mensen die werkloos werden had voorheen een flexibele arbeidsrelatie: 59.000 personen.

Flexibele arbeidsrelatie

De kans om werkloos te worden is hoger voor werknemers met een flexibele arbeidsrelatie dan voor degenen met een vaste arbeidsrelatie of zelfstandigen. Dat geldt vooral voor uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract dat korter duurt dan een jaar.

Lichte stijging zelfstandigen

Wel is er een daling te zien in het percentage flexwerkers die werkloos zijn geworden. In het derde kwartaal van 2015 werd 3,1 procent van de flexwerkers werkloos, in 2014 was dit nog 3,5 procent. Het percentage zelfstandigen die werkloos werden is ten opzichte van een jaar eerder juist licht gestegen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie