Aantal familiebedrijven hoger dan verwacht

Redactie Baaz
Ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven met personeel blijkt een familiebedrijf te zijn. Dat is hoger dan eerder werd aangenomen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nyenrode Center for Entrepreneurship. Het onderzoeksrapport Family business in the Netherlands - Characteristics and success factors is aangeboden aan de Minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven.

Niet eerder werd op een grootschalige manier het belang van familiebedrijven in de Nederlandse economie onderzocht. Familiebedrijven zijn verantwoordelijk voor 53 procent van het Bruto Nationaal Product en voor 49 procent van de werkgelegenheid in Nederland. Daarmee werken 4,3 miljoen mensen voor een familiebedrijf.

Hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdraht van Nyenrode, Roberto Flören, zegt: 'Nederlandse familiebedrijven zijn de laatste jaren in een positiever daglicht komen te staan. Ze blijken succesvoller te zijn dan niet-familiebedrijven en in deze tijden van economische neergang blijken ze beter bestand tegen de gevolgen van de crisis. Ook zullen familiebedrijven eerder interen op hun eigen vermogen dan werknemers ontslaan, waarmee ze een betere garantie vormen voor werkgelegenheid.'

Belangrijke verklaringen voor het succes van familiebedrijven zijn onder meer de langetermijnvisie van soms wel een hele generatie; de kleine groep aandeelhouders; en de grote betrokkenheid en directe aanwezigheid van de directeur en meewerkende familieleden. Ook kenmerken familiebedrijven zich door een hoge solvabiliteit, vele zijn voor het overgrote gedeelte gefinancierd met eigen vermogen. Het gebrek aan een formele governance lijkt geen invloed te hebben op de financiële prestaties van familiebedrijven.

Op de Landelijke Dag voor het Familiebedrijf, op vrijdag 29 januari, wordt dieper ingegaan op de onderzoeksresultaten.

Bron: Nyenrode Business Universiteit

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie