Aantal Chinese bedrijven in Nederland verdubbeld

Aantal Chinese bedrijven in Nederland verdubbeld

Redactie Baaz

Het aantal Chinese bedrijven in Nederland is in vijf jaar tijd nagenoeg verdubbeld. Eind 2012 waren dit nog 245 organisaties en in 2017 waren dit 470 bedrijven. De bijdrage die de Chinese bedrijven leveren aan de Nederlandse economie, is in dezelfde periode verviervoudigd en opgelopen tot ruim 1 miljard euro. Echter, dit is nog wel een lagere bijdrage dan bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven. Dat meldt het CBS aan de hand van nieuwe cijfers over buitenlandse bedrijven in Nederland.

Toegevoegde waarde van Chinese bedrijven

Het gaat vooral om bedrijven in Nederland waarvan het meerderheidsbelang in Chinese handen ligt. In een periode van 2012 tot 2017 zijn de toegevoegde waarden van deze bedrijven toegenomen van 290 miljoen euro naar 1079 miljoen euro. Wat betreft het aantal werknemers is dit aantal in dezelfde periode hard gestegen van 3 miljoen werknemers naar 11 miljoen werknemers. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkelingen zijn ook gestegen van 9 miljoen euro in 2012 naar 31 miljoen euro in 2017. Sinds 2015 is de bijdrage aan de Nederlandse economie veel groter en sterker gegroeid dan het aantal Chinese bedrijven. De oorzaak hiervan zijn enkele grote overnames.

Ook zijn er Nederlandse bedrijven in China gevestigd. In 2017 waren dit er 605 wat betekent dat er toen meer Nederlandse bedrijven in China stonden dan Chinese bedrijven in Nederland. Echter, dit is wel een daling aangezien er in 20212 nog 660 bedrijven in China stonden.

Chinese bedrijven

Vier op de tien Chinese bedrijven actief in groothandel

Van de 470 Chinese bedrijven zijn er 195 groothandelsbedrijven. Het gaat hier vooral om bedrijven in non-food (70), ICT-apparatuur (35), en industriemachines (25). De overige 245 bedrijven bestaan voornamelijk uit detailhandel en handelsbemiddeling. Deze bedrijven hebben samen een toegevoegde waarde van 296 miljoen euro in 2017. Dit is ongeveer 1,2 miljoen euro per bedrijf.

Van de Chinese bedrijven zijn er 60 bedrijven actief in de industrie. De waarde van deze bedrijven lag in 2017 rond de 374 miljoen euro. Dit is per bedrijf gemiddeld 6,2 miljoen euro wat ruim boven de handelssector ligt. Het aantal werknemers tussen de twee sectoren ligt vrijwel gelijk aan elkaar met ongeveer drieduizend werknemers. In vergelijking met 2012 is het aantal Chinese industrie bedrijven verdubbeld en het aantal handelsbedrijven met 58 procent toegenomen.

LEES OOK: Arbeidsmarktdiscriminatie afgenomen

Aandeel Chinese bedrijven beperkt

Van alle bedrijven in 2017 met een eigenaar buiten de EU is slechts acht procent in Chinese handen. In 2012 was dit slechts bijna zes procent. Het economische belang van Chinese bedrijven op Nederlands grondgebied is sterk toegenomen maar ligt een stuk lager. Zo steeg de toegevoegde waarde van 0,7 naar 2,1 procent van bedrijven buiten de EU, het aantal werknemers van 0,8 procent naar 2,5 procent en de R&N uitgaven van 0,9 procent naar 2,8 procent. Het aantal Chinese bedrijven in Nederland is te vergelijken met het aantal Japanse en Zwitserse bedrijven, maar de economische bijdrage ligt een stuk lager.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie