Aanbod hernieuwbare energie neemt toe

Aanbod hernieuwbare energie neemt toe

Redactie Baaz
De komende vijf jaar zal het aanbod van wereldwijde hernieuwbare energie toenemen. Dit komt voornamelijk door zonnepanelen, staat in het rapport van het Internationale Energie Agentschap (IEA).

Voornamelijk gedistribueerde zonne-energie gaat in de toekomst een grote groei meemaken. Door het installeren van zonnepanelen op daken van woningen en bedrijfspanden zal volgens het IEA de manier veranderen waarop elektriciteit wordt opgewekt en verbruikt. Echter, deze zonnepanelen zullen niet genoeg zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Voornamelijk bedrijven zullen invloed hebben op deze groei door de schaalvoordelen die zij hebben.

Zonnepanelen

Kijkend naar de dalende prijzen van zonnepanelen verwacht het IEA dat mensen sneller kiezen voor zonnepanelen. Zonne-energiezal volgens het IEA 60 procent van de totale groei beïnvloeden. In meerdere landen is het opwekken van zonne-energie goedkoper dan de verkoopprijs van stroom. Het IEA voorspelt dat de kosten in 2024 ongeveer 35 procent lager zullen uitvallen. Deze prijsverlaging maakt de technologie aantrekkelijker waardoor er wereldwijd meer gebruik zal worden gemaakt van zonnepanelen. 

LEES OOK:Groen gaan? Zo doe je dat: het duurzame kantoor

Hernieuwbare energie

Toekomst hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is nu al de op een na grootste bron van energie in de wereld en dat zal de komende jaren alleen nog maar groeien. Op lange termijn zullen de problemen wat betreft de toegankelijkheid van stroom, luchtkwaliteit en het klimaat langzaam afnemen. Het IEA verwacht dat het wereldwijde aanbod van groene stroom tussen 2019 en 2024 zo groeit dat het uiteindelijk gelijk is aan de huidige totale energiecapaciteit van de Verenigde Staten.

Problemen voor hernieuwbare energie

Bij het versnellen van de komst van hernieuwbare energie komen problemen kijken die eerst opgelost moeten worden. Zo is er nog onzekerheid rondom het beleid en de regelgeving, zijn er hoge investeringsrisico's en moeten zonne- en windenergie aan het energiesysteem worden toegevoegd. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie