Groen gaan? Zo doe je dat: het duurzame kantoor

Groen gaan? Zo doe je dat: het duurzame kantoor

MVO
Redactie Baaz

Bedrijven proberen tegenwoordig op allerlei manieren ‘groen’ te zijn en duurzaamheid uit te stralen. Neem je kantoor, waar je op allerlei manieren duurzaam kunt werken. Het is niet alleen goed voor het milieu, het kan je ook een hoop kosten besparen binnen je onderneming. Helemaal niet verkeerd dus om als groene onderneming door het leven te gaan.

Duurzaam ondernemen, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd, staat steeds meer in de belangstelling; zeker nu de politiek écht het belang gaat inzien van een schoner milieu door actie te ondernemen. De coalitie wacht momenteel de uitkomst van de berekeningen over de mogelijke gevolgen van de plannen uit het conceptklimaatakkoord af. Toch is het niet onverstandig zelf eens na te denken hoe je je bedrijf duurzaam zou kunnen maken, als je dit dan al niet deed. Wij geven jou alvast wat tips voor een duurzaam kantoor.

Kantoorartikelen

Waarschijnlijk dacht je gelijk aan de grootste voorwerpen of werkwijzen binnen je bedrijf, maar begin eens bij de kleinste zaken. Door alleen al verantwoorde kantoorartikelen te gebruiken, kun je een aanzienlijke bijdrage leveren aan het milieu. Gebruik bijvoorbeeld alleen papier met het FSC-keurmerk, dan weet je zeker dat het hout waarvan je papier is gemaakt, verantwoord is gekapt. Hergebruik pennen en andere kantoorartikelen zoveel mogelijk en vermijd markers, want hier zitten oplosmiddelen in die zeer vervuilend zijn.

Een bewust kantoor

Tijdens de aanschaf van de spullen in je kantoor kun je eveneens denken aan het milieu. Want hoe belastend zijn deze spullen voor de natuur geweest? Wanneer je bijvoorbeeld kasten, bureaus en ander meubilair aanschaft, is het handig te letten op het Milieukeur. De materialen die daarvoor gebruikt worden, zijn minder belastend voor het milieu dan het gangbare aanbod. Als je spullen koopt die geproduceerd zijn met hout, let dan vooral op het FSC-keurmerk. Bovendien is Bamboe een goed alternatief om te gebruiken.

Groen op bureau

Groen in de kantoortuin heeft een gunstig eff ect op de prestaties. Werknemers zijn gezonder, productiever en minder gevoelig voor stress als er een plant in de buurt staat. Planten dragen ook bij aan de verbetering van het binnenmilieu. Ze verdampen water en bevochtigen zo de lucht, zijn daarnaast in staat om de lucht te filteren van stofdeeltjes en schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen en kunnen bijvoorbeeld ook zorgen voor een verbetering van de akoestiek.

Hernieuwbare energie

Bovendien is het verstandig eens goed naar de energieleverancier voor de bedrijfspanden te kijken. Er is namelijk zoveel aanbod op de markt, dat het in sommige gevallen een interessante optie kan zijn om over te stappen naar een andere leverancier. Er zijn tegenwoordig gelukkig vele leveranciers die groene energie leveren, dus je hebt waarschijnlijk genoeg keuze. Maak de beslissing op basis van wat het beste voor je bedrijf is.

Prullenbakken weghalen

De laatste tip is misschien wel de opvallendste, maar blijkt wel te werken. Haal de prullenbakken weg uit het kantoor en je zult merken dat er een stuk minder wordt weggegooid. Ook al vinden werknemers het in het begin niet leuk, de beslissing zal op langere termijn lonen. Meerdere ondernemingen, zoals de ABN AMRO hebben dit toegepast en plukken hier nog altijd de vruchten van.

Zonnepalen

Heb je een bedrijfsruimte met een groot dakoppervlak? Dan is dit een ideale plek om zonnepanelen te laten installeren. Zonnepanelen bevatten zonnecellen. Deze zonnecellen zullen de warmte van de zon opvangen en deze energie doorgeleiden naar een omvormer. De omvormer is noodzakelijk bij zonnepanelen. Stroom van zonnepanelen is namelijk gelijkstroom, terwijl ons stroomnetwerk op wisselstroom werkt. De omvormer zal de gelijkstroom omzetten naar wisselstroom. Je blijft aangesloten op het energienet, dus je hoeft niet bang te zijn dat je op dagen zonder zon ook zonder energie zit. Je kan dus zowel stroom van het energienet als van je zonnepanelen afnemen. Vooral als je als beginnende ondernemer erg op de kosten moet letten is dit een manier om flink op je energiekosten te besparen. De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren fl ink gedaald, dus een investering in zonnepanelen heb je snel terugverdiend.

Bol.com

Bol.com gaat op duurzaamheidstour. De grootste webwinkel van Nederland heeft besloten om in 2019 de blauwwitte bol.com-dozen waar nodig af te schaffen. Dit jaar nog worden circa 3,5 miljoen artikelen zonder herkenbare doos verstuurd, zo maakt bol.com zelf bekend.

Voldoende bescherming

Indien noodzakelijk, zorgt bol.com wél voor gepaste bescherming van het artikel. Al wil de webwinkel ook dit op een zo verantwoord mogelijke manier proberen. Bol.com introduceert hiervoor onder meer een verzendzak van gerecycled plastic. Bovendien beperkt bol. com het gebruik van karton en opvulmateriaal, zodat ook dit op een zo verantwoord mogelijke manier gebeurt.

Efficiënt verpakken

Olaf van den Brink, directeur Logistiek van bol.com, vindt efficiënt verpakken momenteel een van de grootste uitdagingen. 'Waarom zou je artikelen als e-commercebedrijf überhaupt nog in een doos inpakken als dat eigenlijk niet nodig is? Voor artikelen als ventilatoren, frituurpannen, strijkijzers, printers, koffiezetapparaten en luiers biedt de eigen verpakking van het artikel al genoeg bescherming.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie