Aan welke risico's moet je denken als startende ondernemer?

Aan welke risico's moet je denken als startende ondernemer?

Redactie Baaz

Je eigen bedrijf starten is leuk, maar ook spannend. Het brengt namelijk risico’s met zich mee. Maar waar moet je als startende ondernemer eigenlijk rekening mee houden en hoe kun je risico’s zoveel mogelijk beperken? En welk type bedrijfsverzekering kan hierbij helpen?

Financiële schade aanrichten bij je klanten

Wanneer je per abuis een verkeerd advies geeft of een rekenfout maakt, kan dit bij je opdrachtgever veel financiële schade veroorzaken. Hij of zij kan jou voor zo’n beroepsfout aansprakelijk stellen, waardoor je de geleden schade moet compenseren. En die kosten kunnen flink oplopen.

Je kunt je hiertegen verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Je verzekeraar vergoedt dan in de meeste gevallen de financiële schade van je klant. De BAV is zelfs wettelijk verplicht voor bepaalde beroepen. Dit geldt voor financieel adviseurs, advocaten, notarissen, accountants en architecten.

Materiële schade bij opdrachtgevers

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de schade die je aanricht bij opdrachtgevers. Dat betekent dat jij opdraait voor de kosten als je een kop koffie omtikt over de laptop van je klant waardoor deze kapot gaat, je een nieuw led presentatiescherm kapotmaakt of als een bezoeker in je winkel ergens over struikelt en daardoor letselschade oploopt. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ben je hiervoor verzekerd en hoef je de schade over het algemeen niet zelf te betalen.

Het is verstandig om medewerkers en ingehuurde zzp’ers mee te verzekeren in de AVB. Jij bent namelijk verantwoordelijk als zij schade veroorzaken en kunt aansprakelijk worden gesteld voor deze geleden schade.

Een juridisch geschil met een leverancier

Je hoopt dit natuurlijk te voorkomen, maar soms kom je als ondernemer in een juridisch geschil terecht. Bijvoorbeeld wanneer je een product of dienst niet geleverd krijgt en de leverancier niets meer van zich laat horen.

In sommige situaties ontkom je er helaas niet aan om een juridische procedure te starten. En dat kan al gauw een flinke kostenpost worden. Door hier een zakelijke rechtsbijstandsverzekering voor af te sluiten, kun je de juridische kosten vergoed krijgen en ze helpen je bij het oplossen van het geschil.

Niet kunnen werken door een ongeval of ziekte

Het zal je maar gebeuren: je bent net begonnen met je bedrijf en kunt door een ongeval of ziekte niet werken. Je hebt dan (tijdelijk) geen inkomen, terwijl de vaste lasten wel gewoon doorlopen.

Een handige bedrijfsverzekering om af te sluiten, waarmee je je beschermt tegen een financiële tegenslag in zo’n situatie, is de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Met een AOV kun je bij arbeidsongeschiktheid een maandelijkse uitkering krijgen, zodat je niet zonder inkomen komt te zitten. Vaak bestaat de keuze om je volledige inkomen of alleen je vaste lasten te verzekeren. Dit kan zowel voor een korte periode als tot aan je pensioen.

Ga voor jezelf na welke verzekeringen je nodig hebt

Het is handig om je te verzekeren tegen risico’s die je met je bedrijf kunt lopen. Zo kom je niet voor onverwachte (hoge) kosten te staan. Ga wel goed voor jezelf na wat voor soort bedrijf je hebt en welke verzekeringen daarbij passen. Laat je hier zo nodig over informeren. Zo ben je goed verzekerd en kun je je blijven focussen op wat je het liefste doet: ondernemen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie