7 lastige vragen die je tijdens een sollicitatie kunt krijgen

7 lastige vragen die je tijdens een sollicitatie kunt krijgen

Redactie Baaz

Voor de meeste mensen is solliciteren een lastige aangelegenheid. Je staat onder druk, bent in een kwetsbare positie, en er wordt altijd wel een onverwachte vraag gesteld waar je niet op voorbereid bent. Wat voor lastige vragen kun je allemaal verwachten op een sollicitatiegesprek? Dit zijn enkele voorbeelden.

1. Wat is volgens je partner je slechtste eigenschap?

Dit is een vraag die tijdens een sollicitatie kan worden ingezet om je te verrassen. Je zou namelijk verwachten dat er gevraagd wordt wat je zelf je slechte eigenschap vind, in plaats daarvan wordt hetzelfde gevraagd maar dan op een net iets andere manier. Je partner (of beste vriend, of ouder) heeft bovendien vaak een beter beeld van jouw slechte eigenschappen dan jijzelf. Misschien een goed idee om het eens na te vragen?

2. Je staat ergens op deze aarde. Je loopt een kilometer naar het zuiden, een kilometer naar het westen en een kilometer naar het noorden. Je komt op dezelfde plek terecht. Waar ben je?

Als je deze vraag gesteld krijgt schrik je je waarschijnlijk een ongeluk, maar waarschijnlijk solliciteer je ook bij Elon Musk. Hij gebruikte deze vraag namelijk regelmatig tijdens sollicitatiegesprekken voor Tesla en SpaceX. Techneuten zouden moeten weten dat dit punt op de Zuidpool is. Het is een vraag die het vermogen tot logisch nadenken en het nadenken onder druk test.

3. Hoeveel kinderen worden er elk jaar geboren in Nederland?

Als je tijdens het gesprek of op je CV zegt doe te kunnen analyseren, wordt je met deze vraag direct op de proef gesteld. Ook hier wordt er gekeken naar hoe snel je onder druk kunt antwoorden en hoe goed je kunt hoofdrekenen. Als we in Nederland met zo’n 17 miljoen zijn, ongeveer tachtig jaar worden, en er iets meer mensen geboren worden dan er dood gaan kom je uit op zo’n 170.000 kinderen. Het gaat echter meer om de analyse dan om het exacte antwoord.

4. Hoe gek ben je, op een schaal van 1 tot 10?

Deze vraag word regelmatig gesteld tijdens een sollicitatie bij Tony Hsies van online schoenenverkoper Zappos. Hij wil dat sollicitanten weten dat ze best een beetje gek en zichzelf mogen zijn als ze bij hem komen werken. Hsieh heeft al eens laten weten dat de cijfers 1 en 10 niet helemaal bij zijn bedrijf passen. Alles daartussenin kan wel.

Sollicitatie

5. Wat staat niet op je CV maar is wel belangrijk?

Alles valt te leren, maar een persoonlijkheid is niet te veranderen; dat is de overtuiging van Virgin-baas Richard Branson. Hij vraagt tijdens een sollicitatie daarom altijd wat er nog meer belangrijk is wat niet op het CV staat. Zo wil hij zijn sollicitanten iets beter leren kennen en begrijpen.

6. Wat is het meest ondernemende dat je ooit hebt gedaan?

In de moderne werkplek wordt er van werknemers verwacht dat ze initiatief kunnen nemen, zelf de leiding kunnen nemen en zich snel aan kunnen passen aan nieuwe situaties. Daarom kan er gevraagd worden wat het meest ondernemende is wat je ooit hebt gedaan. Heb je een buurtfeest georganiseerd, een eigen team opgezet op je vorige werk, of een wereldreis gemaakt? Vertel het!

7. Waar werd je vorige week ontzettend boos van?

Veel werkgevers verlangen van hun werknemers dat ze over een stukje zelfreflectie beschikken. Daarom kan er tijdens een sollicitatie gevraagd worden waar je afgelopen week nog enorm boos over was. Hoe reageer je als het tegenzit? Hoe pas je je gedrag aan? Wat leer je ervan?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie