6 managementboeken die je moet lezen

6 managementboeken die je moet lezen

Redactie Baaz

Als ondernemer of manager ben je nooit uitgeleerd. Het kan altijd nuttig zijn om je kennis en skills tot een hoger niveau te tillen. Gelukkig maar, want zo houd je het interessant voor jezelf! Een goed boek komt altijd van pas als je nieuwe inzichten wilt verwelkomen. Daarom zetten we 6 managementboeken die je moet lezen voor je op een rij, plus een aantal korte tips voor als je te weinig tijd voor lezen hebt.

1. Dromen, Durven, Doen – Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar staat bekend als managementgoeroe en heeft verschillende boeken over dit onderwerp geschreven. Zijn bekendste boek is Dromen, Durven, Doen. Je hebt ongetwijfeld nog dromen op het gebied van ondernemen. Dit boek vertelt je wat er nodig is om die stap daadwerkelijk te zetten en wat er achter blijvende verandering schuilt.

2. De Ladder – Ben Tiggelaar

In dit lijstje niet één, maar twee boeken van Ben Tiggelaar. Een ander uitstekend managementboek van zijn hand is De Ladder. Deze bestseller gaat over menselijk gedrag en verandering. Hij beschrijft waarom veranderen zo moeilijk is en geeft je handige inzichten en technieken om je doelen wél te behalen. Ook komt meer regie krijgen over je werken en leven aan bod.

boeken, managementboeken, tips, management, advies, ondernemen

3. Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt – Dale Carnegie

Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt van Dale Carnegie is een wereldwijde bestseller en een klassieker onder de managementboeken. Het boek verscheen voor het eerst in 1936 (!), maar het is vandaag de dag nog steeds relevant. Carnegie legt je in het boek uit hoe je met mensen omgaat, jezelf geliefd maakt en mensen kunt overtuigen en beïnvloeden. Het perfecte boek voor leiders dus!

4. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap - Stephen R. Covey

Ook De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey geniet wereldwijde faam. In dit boek beschrijft hij, zoals de titel al zegt, zeven eigenschappen die effectieve mensen bezitten:

  • Wees proactief
  • Begin met het einde voor ogen
  • Belangrijke zaken eerst
  • Denk win-win
  • Eerst begrijpen, dan begrepen worden
  • Synergie
  • Houd de zaag scherp

Het boek verdeelt de eigenschappen onder in overwinningen op jezelf en overwinningen op de omgeving. Het boek is zowel op werkgebied als privé een must read.

5. Ons feilbare denken – Daniel Kahneman

Moet jij vaak beslissingen nemen en vind je dat soms lastig? Ons feilbare denken van Daniel Kahneman kan je helpen met het maken van de juiste beslissingen. Kahneman zet in het boek uiteen dat we twee manieren van denken hebben en vaak de verkeerde manier kiezen. Hij doet uit de doeken hoe je deze valkuilen vermijdt en betere beslissingen maakt.

boeken, managementboeken, tips, management, advies, ondernemen

6. Leidinggeven op afstand – Gonny Vink

Hoewel het einde van de coronacrisis in zicht is, geldt nog steeds het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Bovendien lijkt er ook na de coronacrisis meer thuiswerken in het vooruitzicht te liggen. Als leidinggevende vraagt dit om een andere aanpak en Gonny Vink biedt daar met Leidinggeven op afstand een prima handleiding voor. Vink deelt haar ervaringen met leiddinggeven op afstand en geeft je praktische tips om dit zo goed mogelijk aan te pakken.

Tips om meer tijd te vinden voor het lezen

Als ondernemer of manager heb je het waarschijnlijk regelmatig erg druk. Zo druk, dat het lezen van boeken er regelmatig bij inschiet. Daarom geven je een aantal korte tips om meer te lezen:

  • Luisterboeken zijn een uitstekende oplossing voor mensen met te weinig tijd om te lezen. Je kunt namelijk terwijl je aan het luisteren bent een andere activiteit uitvoeren, wat het een stuk laagdrempeliger maakt. Je kunt bijvoorbeeld naar een luisterboek luisteren terwijl je in de auto zit of aan het schoonmaken bent. Via Luisterboekenapps.nl vind je de beste apps om luisterboeken gratis te luisteren.
  • Neem je boek overal mee naartoe. Er zijn altijd wel momenten waarop je moet wachten en niets omhanden hebt. In plaats van gedachteloos door je telefoon te scrollen, kun je er een boek bij pakken. Een e-reader is in zo’n geval ideaal, omdat je dan geen zwaar boek mee hoeft te sjouwen.
  • Maak er een gewoonte van om te lezen voordat je naar bed gaat. Je hoeft hier te zwaar aan te tillen: een paar pagina’s is al goed. Bonusvoordeel is dat lezen je helpt om beter in slaap te vallen.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie