5 tips voor een duurzame kerst voor bedrijven

5 tips voor een duurzame kerst voor bedrijven

Redactie Baaz

Steeds meer bedrijven in Nederland zijn bezig met een duurzame bedrijfsvoering. Uit onderzoek van het CBS blijkt bijvoorbeeld dat ondernemers in ons land vaker en meer geld uitgeven aan milieu-investeringen. Dat is een goede ontwikkeling, want met het stijgend aantal bedrijven hier dragen we zo allemaal een steentje bij voor een betere wereld.

Nu de decembermaand met de feestdagen weer bijna voor de deur staat, is de kans aanwezig dat je als ondernemer iets leuks met je bedrijfspand wil doen en iets wil geven aan je medewerkers. Maar: hoe doe je dat zonder het duurzame aspect ervan uit het oog te verliezen? In dit artikel hebben we daarom 5 onmisbare tips voor een duurzame kerst voor bedrijven voor je verzameld.

1. Ga voor duurzame kerstverlichting zoals slimme kerstlampjes

Eerlijk is eerlijk: Kerstmis zonder mooie kerstverlichting is geen kerst. Daarom is het wel zo fijn om je bedrijfspand, kantoor of magazijn op te kunnen fleuren met wat mooie lichtdecoratie. Gelukkig zijn er vandaag de dag allerlei duurzame opties om dat te doen zonder dat je zakelijke energierekening meteen op tilt slaat. Schaf duurzame kerstverlichting aan zoals slimme kerstlampjes van Twinkly of fraaie ijspegelverlichting aan de gevel van het pand.

Ga hierbij altijd voor professionele kerstverlichting zodat je weet dat je kiest voor kwaliteit. Natuurlijk kun je bij een bouwmarkt of tuincentrum terecht voor een lichtsnoer of een kerstfiguur met lampjes. Kies je echter voor professionele binnen- en buitenverlichting, dan kun je jaren gebruik maken van dergelijke lampjes. Dit soort kerstverlichting is meestal gemaakt met led lampjes met duizenden branduren. Daarbij ziet professionele verlichting er ook net wat mooier uit.

2. Laat je kerstverlichting niet 24/7 branden met oog op duurzaamheid

Nog even over die kerstverlichting: ook al beschik je over kerstverlichting met led lampjes, het is alsnog aan te raden om de lampjes niet 24/7 te laten branden. Zo is het niet nodig om de kerstverlichting midden in de nacht aan te hebben. Met slimme kerstverlichting zorg je ervoor dat je een lichtplan kunt opzetten, waarbij je instelt wanneer de lampjes wel en wanneer ze niet aanstaan. 

Wat ook handig is hieraan, is dat je ze op afstand kunt besturen. Neem bijvoorbeeld de slimme kerstverlichting van Twinkly; deze kerstverlichting komt met een handige iOS of Android app. Daarmee bedien je de lampjes zelf en kun je de kerstverlichting zelfs nog vanuit huis aan- en uitzetten. Mocht je het bijvoorbeeld een keer vergeten zijn om ze uit te zetten, dan check je dat met één druk op de knop. Ideaal!

3. Naast duurzame kerstverlichting kiezen voor duurzame kerstboom

Heb je eenmaal mooie duurzame kerstverlichting voor je bedrijfspand gevonden en ziet het er binnen en buiten sfeervol en gezellig uit? Fijn! Daarnaast zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om duurzaam kerst te vieren op de zaak. Bij Kerstmis hoort natuurlijk een kerstboom. Veel bedrijven kiezen er zelfs voor om niet voor één, maar voor meerdere kerstbomen te gaan tijdens de feestdagen. Dat zorgt samen met de nodige kerstverlichting voor veel sfeer en warmte.

Wist je dat je zelfs op het gebied van kerstbomen duurzame keuzes kunt maken? Een kerstboom die je eenmalig gebruikt en vervolgens weggooit, is dat namelijk niet. Ga liever voor een kunstkerstboom waar je de komende jaren gebruik van kunt maken. Mis je daarbij toch de geur van een echte boom? Ga dan voor een echte kerstboom die je na gebruik in de grond plant. Er zijn ook bedrijven die dat voor je doen.

4. Duurzaam kerstpakket voor de medewerkers van je bedrijf

De decembermaand is eveneens de maand waarin je je medewerkers laat zien dat je ze waardeert. De meeste bedrijven doen dit met een goed gevuld kerstpakket, een cadeaubon of iets anders leuks. Ook hierbij kun je het een en ander doen op het gebied van duurzaamheid. Er zijn steeds meer duurzame initiatieven die je als ondernemer kunt benaderen voor een passend cadeau. Denk bijvoorbeeld eens aan een duurzaam kerstpakket samenstellen.

Dat kan van alles zijn: van een doos vol verantwoorde, biologische en vegetarische producten tot aan een mooi duurzaam kerstcadeau. Je kunt je eigen kerstpakket samenstellen of gaan voor een pakket dat al samengesteld is door een externe partij. Kijk hierbij wel altijd goed naar of het pakket een match is met je medewerkers zodat het een persoonlijk en passend geschenk blijft.

5. Milieuvriendelijke kerstkaarten versturen vanuit je bedrijf

Tot slot wil je niet alleen je medewerkers bedanken, maar het liefst ook een bedankje sturen aan je zakelijke partners en klanten. Waar je eerder misschien een item of een cadeaukaart stuurde, kun je het nu eventueel wat groener aanpakken. Bestel bijvoorbeeld een hele batch milieuvriendelijke kerstkaarten die je vervolgens verstuurt of ga met het hele team aan de slag met het maken van kerstkaarten.

Maak daar meteen een feestelijke middag van en laat iedereen die zin heeft meehelpen met het maken en schrijven van kerstkaarten. Online vind je volop inspiratie voor eigengemaakte kaarten voor Kerstmis. Schaf hiervoor verantwoorde materialen aan, zoals duurzaam papier en ecologische accessoires en stickers en ga samen aan de slag. Leuk voor de klant of partner en leuk voor het team.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie