5 tips om nepnieuws op de werkvloer te voorkomen

5 tips om nepnieuws op de werkvloer te voorkomen

Redactie Baaz
Nepnieuws wordt een steeds groter probleem. Een recentelijk onderzoek wijst uit dat 64 procent van de Amerikaanse bevolking verward raakt door alternatieve nieuwsberichten. Dit is niet alleen een groeiend probleem in de politiek, ook in je bedrijf kan nepnieuws ervoor zorgen dat je leiderschapscapaciteiten ondermijnd worden. Wij geven 5 tips om nepnieuws in je bedrijf tegen te gaan.

Nepnieuws op de werkvloer klinkt misschien vrij onschadelijk, maar het kan ervoor zorgen dat werknemers minder vertrouwen in het management hebben en daardoor minder gemotiveerd aan de slag gaan. Hierdoor kan jouw bedrijf in zowel kwaliteit als kwantiteit flink achteruit gaan zonder dat hier een echte oorzaak voor is. Gelukkig is nepnieuws op de werkvloer vrij eenvoudig te voorkomen.

  • Deel wat je weet

Als je veel informatie voor je houdt stimuleer de roddelmachine op je werkvloer. Je hoeft natuurlijk niet alle feiten in elk detail uit te leggen, maar zorg ervoor dat je werknemers genoeg weten om niet zelf wat gaten in te vullen.

  • Deel de context

Als je alleen maar de droge getallen, percentages en feiten deelt met je werknemers wordt dit al snel saai en abstract. Als je je werknemers instrueert, leg dan niet alleen de droge informatie aan ze voor, maar zeg ze wat het betekent en naar welk resultaat ze toewerken.

  • Vertel de waarheid

Het is altijd vervelend om slecht nieuws te vertellen. Als managers vervelende informatie hebben voor hun werknemers, hebben ze al snel de neiging om dit allemaal een beetje te verzachten. Dit is natuurlijk goed bedoeld, maar als werknemers meerdere keren iets anders ervaren dan waarvoor ze gewaarschuwd zijn, nemen ze al snel al het nieuws met een korreltje zout.

  • Consistente leiderschap

Als je bedrijf meerdere managers heeft, zorg ervoor dat alle managers hetzelfde nieuws vertellen. Als drie mensen, drie verschillende verhalen vertellen weten de werknemers niet wie of wat ze moeten geloven en wordt het heel makkelijk om een verkeerde conclusie te trekken.

  • Vertrouw niet op een communicatiewaterval

In veel bedrijven wordt nieuwe informatie 'top down' verspreid onder de werknemers. De grote baas verteld het aan een manager, die vertelt het weer door aan de mensen onder hem en dit gaat door totdat iedereen het nieuws heeft gehoord. Helaas werkt dit meestal niet zo goed. Mensen vertellen niet alles of begrijpen het verkeerd en voor je het weet klopt er niks meer van het nieuwtje. Vertel nieuws zoveel mogelijk rechtstreeks tegen iedereen, zodat iedereen correct op de hoogte is.

Lees ook: Tinder voor politiek nieuws in App Store

Nepnieuws

Nepnieuws is een groeiend probleem. Er zijn veel websites die alles op alles zetten om zoveel mogelijk bezoekers te trekken (voor advertentiegelden) en deze website hebben er geen probleem mee om iets te verzinnen om mensen binnen te lokken. Zodra een nepbericht wordt opgepikt door Google kan het razendsnel verspreiden over de hele wereld en neemt iedereen het zomaar voor waar aan. Ook helpt het Witte Huis niet tegen het bestrijden van nepnieuws, door zelf met 'alternatieve feiten' te komen als ze het niet eens zijn met de nieuwsberichten.  Nepnieuws wordt zo langzamerhand een wereldwijd probleem en kan veel onrust veroorzaken. Ook in jouw bedrijf.

Dit artikel is geïnspireerd op een artikel op Inc.com. Lees het originele artikel via deze link.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie