4 tips om werknemers vitaal te houden

4 tips om werknemers vitaal te houden

Redactie Baaz

Heb je net de uitslag van je gehoortest gehad? Als het nog mogelijk is wil je natuurlijk voorkomen dat je later gehoorapparaten nodig zal hebben om te kunnen horen. Het is dus tijd om het een en ander aan te passen. Met de volgende tips zorg je optimaal voor je gehoor en voorkom je (verdere) gehoorschade in de toekomst.

Vitaminen en mineralen

Iedereen heeft de uitspraak “je bent wat je eet” wel eens gehoord. Dit geldt ook voor je oren. Wat je eet heeft rechtstreeks invloed op de kwaliteit van je gehoor. Een goed voorbeeld hiervan is vitamine B3. Een tekort aan deze vitamine heeft een negatief effect op je gehoor. Je gehoor gaat rap achteruit omdat vitamine B3 essentieel is voor het goed functioneren van je zenuwstelsel. Zenuwen zitten overal in je lichaam, ook in je oren. Zo zit in het slakkenhuis de achtste hersenzenuw die geluidsgolven omzet in belangrijke informatie. Als je last hebt van tinnitus of oorsuizen, dan is gezonde voeding nog belangrijker. Je moet dan bijvoorbeeld minder zout en cafeïne consumeren, die twee stoffen zijn namelijk ontzettend slecht voor je oren.

Let goed op met sporten

Sporten is natuurlijk hartstikke gezond en je hoeft hier ook zeker niet mee te stoppen. Wel moet je opletten met erg intensief sporten, want dit kan namelijk slecht zijn voor je oren. Als je je spieren op een verkeerde manier sterk aanspant, kan er een ongezonde druk op je binnenoor ontstaan. Dit kan leiden tot gehoorschade. Zware pompoefeningen zijn bijvoorbeeld berucht. Als je erg gevoelige oren hebt, kan ook een te hoge hartslag door bijvoorbeeld verkeerde conditietraining al schadelijk zijn. Dit is echter geen reden om helemaal te stoppen met sporten. Dit is namelijk nog slechter voor je oren. Let er tijdens het sporten goed op dat je een goede ademhaling volhoudt en luister vooral naar je lichaam. Pas ook op voor klappen op het oor, zoals bijvoorbeeld bij boksen kan gebeuren. Gebruik ook altijd gehoorbescherming als er sprake is van lawaai, bijvoorbeeld bij een schietsport.

Gebruik een koptelefoon in plaats van oortjes

Soms wil je niet dat je hele omgeving kan meegenieten van je muziek of serie. Speciaal hiervoor heeft vrijwel iedereen tegenwoordig oortjes op zak. Deze oortjes plug je in je oor, maar ze kunnen vrij gemakkelijk gehoorschade veroorzaken omdat ze erg dicht op het trommelvlies zitten. Het trommelvlies krijgt hierdoor veel hardere klappen te verwerken dan bij geluid dat van een grotere afstand komt. Met oortjes is het geluid voor je oor vaak wel 7 tot 9 decibel harder dan wanneer je hetzelfde geluid zonder oortjes zou beluisteren. Een koptelefoon is al een stuk beter voor je gehoor. Met een koptelefoon zet je het geluid minder snel ongemerkt te hard. Zorg er in ieder geval voor dat je nog geen gehoorapparaten nodig hebt.

Ga langs bij de huisarts

Als je toch bij de huisarts bent voor een ander probleem, laat dan ook gelijk een gehoortest doen. Het kan namelijk zomaar zijn dat er het een en ander aan je oren te verbeteren is.

Een teveel aan oorsmeer komt bijvoorbeeld veel voor. Het is een hele opluchting als je daar weer vanaf bent.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie