4 op de 10 werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit

Redactie Baaz
Volgens bijna vier op de tien Nederlanders hebben werknemers momenteel meer carrièrekansen dan ooit. Tegelijkertijd denkt een derde juist dat het vroeger makkelijker was om verder te komen in de carrière.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed naar hoe de Nederlandse werkende bevolking aankijkt tegen de arbeidsmarkt en de eigen carrière. Slechts 36,2 procent van de mensen onder de dertig vindt dat het over het algemeen nu makkelijker is om een baan te vinden dan vroeger. 60-plussers zijn het meest positief over de huidige arbeidsmarkt: 45,5 procent zegt dat het vandaag de dag makkelijker is om werk te vinden.

Opleidingsniveau bepaalt optimisme

Naast leeftijd blijkt ook opleidingsniveau van invloed op de manier waarop Nederlanders tegen de kansen op de huidige arbeidsmarkt aankijken. Hierbij geldt dat hoe hoger het opleidingsniveau van de respondenten is, hoe positiever zij zijn. 

Van de theoretisch (hoger) opgeleiden denkt namelijk slechts een kwart (25,3 procent) dat voorgaande generaties het beter hadden, tegenover bijna de helft (43,7 procent) van de Nederlanders met een praktische (lagere) opleiding. 

Vereiste voor succes

Bijna zeven op de tien (67,8 procent) Nederlanders denken dat een hoge opleiding een vereiste is voor succes. Het zijn met name vrouwen (72,3 procent) en laagopgeleiden (70,9 procent) die dit vinden. Opvallend genoeg denken juist hoogopgeleiden het minst vaak dat opleidingsniveau de bepalende succesfactor is – slechts zes op de tien van hen (61,5 procent) denken dat tegenwoordig een diploma nodig is om succesvol te zijn. 
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie