3 goede redenen om te investeren in zit-stabureaus voor je personeel

3 goede redenen om te investeren in zit-stabureaus voor je personeel

Redactie Baaz

Als baas draag je verantwoordelijkheid voor de werkomstandigheden van je personeel. Je hebt de verantwoordelijkheid om je medewerkers een ergonomische werkplek te bieden waar ze hun werk op een comfortabele en zo gezond mogelijke manier kunnen uitvoeren. Maar bij kantoorbanen zit men vaak de hele dag in dezelfde houding, en dat is eigenlijk helemaal niet zo gezond. Des te belangrijker dat dit zo optimaal mogelijk gefaciliteerd wordt. Dat zit hem in verschillende zaken, waaronder het bureau dat men tot zijn beschikking heeft. We bespreken drie goede redenen om te investeren in zit-stabureaus voor je personeel.

 

Verstelbaar voor de juiste zithouding

Een zit-stabureau is een bureau waarvan je de hoogte van het werkblad kunt verstellen. In het kader van ergonomisch werken is dat een belangrijke factor, want je bureau is mede bepalend voor je werkhouding. Alles begint bij de juiste bureaustoel die je afstelt op je lichaam, zodat er je er op een goede manier in zit, maar dat valt vervolgens qua ergonomie in het water als de hoogte van het bureaublad daar niet bij aansluit. Dan ga je alsnog voorovergebogen zitten bij een te laag bureaublad, of met de schouders omhoog geduwd bij een te hoog bureaublad. En dat gaat voor lichamelijke klachten zorgen. Daar zitten je medewerkers niet op te wachten, maar jij ook niet als baas, want dat kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim

Afwisselend staand en zittend werken

Ergonomie is belangrijk bij zittend werken, maar het blijft ongezond om dag in, dag uit de hele dag te zitten. Met een zit-stabureau hoeft dat niet meer, omdat deze dusdanig in hoogte verstelbaar is dat je er ook staand aan kunt werken. Staand werken wordt meer en meer een trend, omdat veel mensen zich daar prettiger bij voelen. De hele dag staan is echter ook niet aan te raden. Het afwisselen van zitten en staan zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten niet te veel belast worden, je bloeddoorstroming goed blijft en je alert kan blijven gedurende dag. Dat laatste kan leiden tot een betere concentratie en een hogere productiviteit, en dat wil je als baas natuurlijk graag.

Hangtafel voor overleg

Collega’s moet regelmatig even face-to-face overleg plegen. Het is ongemakkelijk om bij de ander aan het bureau te gaan zitten, omdat je dan vaak een stoel moet zien te regelen en je er meestal ook niet handig voor zit om aantekeningen te kunnen maken en elkaar goed aan te kunnen kijken. Overleggen gaat eigenlijk makkelijker staand, bijvoorbeeld aan een hangtafel. Een zit-stabureau kan in de hoge stand fungeren als zo’n hangtafel waaraan collega’s op een comfortabele manier met elkaar werkoverleg kunnen plegen. 

Zowel op het gebied van gezondheid als op het gebied van productiviteit zijn zit-stabureaus voor je personeel dus een nuttige investering. Natuurlijk kost het vrij veel geld om alle bureaus te vervangen, maar het kan dus de moeite waard zijn. Heb je al verstelbare zitbureaus en heb je met een beperkt budget te maken, dan zou je natuurlijk altijd kunnen informeren welke medewerkers wel en geen behoefte hebben aan de mogelijkheid om staand te werken. Voor zij die dat wil graag willen, kun je dan in eerste instantie deze investering maken. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie