Met deze vragen schrik je een sollicitant af

Met deze vragen schrik je een sollicitant af

Redactie Baaz

Een sollicitatiegesprek voeren is geen eenvoudige klus. In een behoorlijk kort tijdsbestek moet je inschatten of de kandidaat bij je bedrijf past. Het gevaar loert dat je in een poging de sollicitant zo goed mogelijk te leren kennen zulke ‘enge’ vragen stelt dat je hem of haar afschrikt. Voorkom dat je een goede kandidaat laat lopen en vermijd deze vragen.

Wat zijn je zwakke punten?

Deze vraag komt ook wel in vormen als: "Waarom moeten we je niet aannemen?" Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we van tevoren al precies wisten wat iemands minpunten zijn, maar die illusie kun je laten varen. De kandidaat kan bijna geen goed antwoord geven op deze vraag. Geeft hij goudeerlijk antwoord, is er een kans dat jij  - misschien wel onterecht – afschrikt, maar op verkapte goede punten als “ik ben te perfectionistisch” of "ik werk te hard" zit je ook niet te wachten.

Hoe denk je over onbetaald overwerken?

Het zal geen verrassing zijn, maar bij deze vraag gaan alle alarmbellen af. Natuurlijk hoop je dat werknemers bereid zijn de nodige uren in een taak te stoppen als er een keiharde deadline wacht, maar hiermee straal je uit dat je verwacht dat zij hun eigen kostbare tijd opgeven zonder er voor betaald te krijgen.

Wil je kinderen/trouwen?

Deze vragen zijn niet alleen behoorlijk ongepast en irrelevant, maar ook illegaal. Hetzelfde geldt voor vragen over nationaliteit, ras, en geslacht.

Waar zie je jezelf in vijf jaar?

Een vraag die iedereen standaard voorgeschoteld krijgt, maar terecht aan populariteit verliest. Millennials hebben niet zo snel meer een plan die reikt tot over 5 jaar. Bovendien krijg je weinig inzicht in de competenties of ervaring van de kandidaat. Met een beetje intelligentie zegt de kandidaat precies wat je wilt horen. 

Beschrijf je meest gênante moment

Dit kan ongetwijfeld grappige verhalen opleveren, maar brengt je kandidaat vooral in een ongemakkelijke positie. Bewaar deze vraag voor als de persoon daadwerkelijk in dienst is. 

Komen we ergens achter als we met familie, vrienden of oud-collega’s praten?

Als de kandidaat iets te verbergen heeft, zal hij dat in ieder geval nooit vertellen nadat jij deze vraagt stelt. 

Welk salaris ben je waard?

In een fractie van een seconde moet de kandidaat beslissen of hij voor bescheidenheid of bluf moet gaan. Vraag liever in welke salarisschaal hij een baan zoekt en laat de meer gedetailleerde onderhandelingen voor een (eventuele) latere fase.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie