Cybercrime: voorkomen is beter dan genezen
Voorkom cybercrime met deze tips

Cybercrime: voorkomen is beter dan genezen

Redactie Baaz

Cybercrime is een veel voorkomend probleem. Dit zijn vijf tips om cybercrime te voorkomen.

1. Is je systeem actueel?

In het afgelopen half jaar is Windows gestopt met het ondersteunen van XP. Dit betekent dat eventuele gaten in de beveiliging niet meer worden gedicht. Het is voor hackers makkelijk om via dit soort zwakke plekken je computer in te komen en schade aan te richten. Zorg dus altijd dat je systeem up-to-date is.

2. Gebruik een sterk wachtwoord

De sterkste wachtwoorden zijn volgens Windows:

  • Acht tekens lang
  • Niet je gebruikersnaam,echte naam of bedrijfsnaam,
  • Geen volledig woord
  • Bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers en andere symbolen op het toetsenbord
  • Wijken duidelijk af van eerdere wachtwoorden

Gebruik ook geen dingen die makkelijk te achterhalen zijn door mensen die je kennen. Een favoriete band of de naam van je dochter met haar geboortejaar erachter zijn dus geen sterke wachtwoorden.

Waarom is een sterk wachtwoord belangrijk? Hackers kunnen wachtwoorden achterhalen door middel van bepaalde software. Hoe langer het wachtwoord is en hoe meer verschillende soorten tekens, hoe langer het duurt voordat een wachtwoord gekraakt is. Als het te lang duurt, is er een redelijke kans dat de hacker het opgeeft.

Als je moeite hebt met het onthouden van al die ingewikkelde wachtwoorden, schrijf ze dan op en bewaar ze ergens. Als je wachtwoorden opslaat op je computer kunnen hackers via andere wegen nog steeds je wachtwoord achterhalen. In dit geval is ouderwets papier gebruiken dus geen gek idee.

3. Download geen onverwachte bijlages en klik niet zomaar op een link

Een sterk wachtwoord heeft geen nut als hackers bijvoorbeeld een keylogger kunnen installeren. Een keylogger is een programma dat bijhoudt welke toetsen je aanslaat. Deze informatie geven ze door aan de hackers. Hier kan dus makkelijk je wachtwoord bij zitten.

Programma’s als keyloggers komen niet zomaar op je computer. Je moet eerst op een bepaalde link geklikt hebben, onveilige websites hebben bezocht of bepaalde bestanden gedownload hebben. Hoewel dit algemene informatie lijkt, gaan er nog steeds berichten rond van mensen die slachtoffer zijn geworden door op een link te klikken in een mail. Vaak zijn dit e-mails die van bijvoorbeeld banken lijken te komen. Instanties als banken hebben een algemene regel: alle correspondentie gaat via de post, nooit via e-mail.

Door te downloaden heb je ook nog eens de kans dat je een virus krijgt. Download dus nooit zomaar een bijlage uit een e-mail als je hem niet verwacht.

4. Probeer jezelf te hacken

Heb je binnen je bedrijf een IT-afdeling, dan is het helemaal geen gek idee om het bedrijf proberen te hacken. Mensen van je eigen zaak proberen dan het systeem van buitenaf in te komen en zien daarbij waar de gaten in de beveiliging zitten. Deze gaten kunnen vervolgens gedicht worden.

5. Maak elke dag een back-up

Zorg dat je de dagelijkse back-up ook test. Je moet je gehele systeem kunnen terug zetten, aangezien een virus makkelijk je hele harde schijf kunt wissen. Een back-up maken kan op een externe harde schijf, maar ook op bijvoorbeeld een server. Een server staat vaak ergens anders, je kunt ze bijvoorbeeld huren of leasen, dus als er brand uitbreekt zijn alle back-ups nog steeds intact.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie